Bouwen of renoveren

Is een nieuw huis bouwen goedkoper of duurder dan renoveren?

Het is niet eenvoudig om de twee budgetten te vergelijken. Het budget voor bouwen is vooraf gekend en hangt af van grootte, type en afwerking. Bij renovaties is het budget echter moeilijker in te schatten. Tijdens de werken zijn er vaak verrassingen die het budget omhoog drijven, omdat je het huis en zijn geschiedenis niet helemaal kent. Bij nieuwbouw weet je waar je aan begint!

Woningen Blavier bezorgt je op voorhand een gedetailleerd budget voor jouw droomhuis. Zo weet je perfect hoeveel alles gaat kosten!

Kan ik alles doen bij een renovatie om het huis aan mijn dromen te laten voldoen?

Neen. Elk huis heeft zijn eigen draagstructuur. Die kan vaak moeilijk gewijzigd worden, of met héél erg grote kosten voor bijvoorbeeld steunbalken en palen. Het huidige huis zal altijd bepalen wat er mogelijk is, en dat beantwoordt misschien niet aan het beeld van jouw ideale huis.

Bij nieuwbouw ben je natuurlijk veel vrijer, ook al moet je rekening houden met de bouwvoorschriften. Deze bepalen echter enkel hoe je woning er vanbuiten moet uitzien. Meestal gaat het over het aantal gevels, het aantal bouwlagen, het aantal meter dat je moet openlaten tot je buur, … Soms gaat het ook over de stijl,… Maar je richt je woning vanbinnen wel in zoals je dat zelf wil. Indien je een sleutel-op-de-deur woning bouwt met woningen Blavier, bepaal je zelf hoe deze eruit zal zien. Je gaat met een architect en je bouwadviseur aan tafel zitten, en zij stellen de plannen voor je woning op, rekening houdend met jouw budget en jouw wensen. Indien je dat wenst, kan je je natuurlijk laten inspireren door één van onze inspiratiemodellen…

Hoe energiezuinig zijn bestaande woningen?

Als je een bestaande woning wil kopen, kijk dan zeker naar het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat geeft aan hoe energiezuinig een bestaande woning is. Een standaard nieuwbouwwoning heeft een EPC-waarde onder de 100 kWh per m2 (wat staat voor het energieverbruik van een huis). Bij energiezuinige of passiefhuizen ligt deze waarde nog véél lager.

Bestaande woningen hebben een EPC die vaak veel hoger ligt. Om een bestaand huis energiezuiniger te maken, moet je vaak kiezen voor dure oplossing zoals spouwmuurisolatie, dubbele beglazing, dakisolatie, …

Woningen Blavier bouwt woningen in alle maten en met verschillende energieprestaties. Kies zelf hoe ver je wilt gaan en welke energiebesparende technieken je wilt integreren in jouw woning!

Terug naar de onthaalpagina steen voor steen