De mogelijkheden van regenwaterrecuperatie

16 August 2016 -

Met regenwaterrecuperatie doe je niet alleen het milieu een plezier. Je verlaagt er ook de kosten voor je waterfactuur mee. Het klimaat in België zorgt voor meer dan genoeg gratis water. Ontdek wat de mogelijkheden zijn als je besluit om je regenwater te recupereren.

Enkele verrassende cijfers

Nog niet overtuigd van de nood aan regenwaterrecuperatie? Bekijk dan even deze cijfers: je hebt maar liefst 190 liter water nodig om een auto te wassen, 17 liter per vierkante meter om je tuin te besproeien, 120 liter voor je wasmachine en 11 liter om je toilet door te spoelen.

Voor divers gebruik

Zowel in je huis als in je tuin kan regenwater van pas komen. Je kunt dit water bijvoorbeeld gebruiken om je planten te begieten, je auto mee te wassen of zelfs om een zwembad mee te vullen. In huis kun je het dan weer gebruiken voor je wasmachine of om de toiletten door te spoelen. Weet wel dat je een aangepast dak nodig hebt om optimaal aan regenwaterrecuperatie te doen.

Verschillende systemen voor regenwaterrecuperatie

Tegenwoordig bestaan er heel wat systemen voor regenwaterrecuperatie, het ene al wat complexer dan het andere. We geven je er een paar. Aan jou om na te gaan welk systeem het best past bij jouw specifieke noden.

Bovengronds recuperatievat

Eenvoudig om te installeren en erg goedkoop: je zet gewoon een vat in je tuin, tegen de muur van je huis. Een nadeel van dit systeem is dat het vat zichtbaar is en misschien moeilijk in je tuinontwerp te integreren is.

Ondergrondse recuperatievat

Een regenwaterput heeft heel wat voordelen. Zo kun je het gerecupereerde water zowel in je tuin als in huis gebruiken. Bovendien kun je zo’n put zowel onder je huis als elders installeren.

Automatisch hervulsysteem

Bij dit systeem wordt het waterniveau constant gehouden met leidingwater. Je zult dus nooit ineens zonder water vallen.

Systeem met automatische bypass

Duurder, maar ook ecologischer: dit systeem maakt enkel gebruik van leidingwater als daar nood aan is. Er is ook geen enkel risico op contaminatie door terugstromend regenwater in het drinkwater.

Delen