Stappenplan: een nieuwe woning bouwen

14 January 2017 -

Na rijp beraad staat je besluit nu vast: je wil graag de eigenaar worden van een eigen nieuwbouwwoning. Een slimme zet, want vastgoed is nog nooit zo interessant geweest. De voordelen spreken dan ook voor zich. Toch mag je niets aan het toeval overlaten. We zetten de belangrijkste stappen bij het bouwen van een nieuwe woning even op een rijtje. Zo maak je van jouw project een heus succes.

Gezocht: bouwgrond

Alles begint met een stuk bouwgrond. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden. Zo kun je, net als voor de aankoop van een woning, gespecialiseerde immosites afspeuren. Er bestaat trouwens een handig truukje: je kunt je inschrijven op Google Alerts om een melding te krijgen telkens er een nieuw zoekertje online komt. Zo hoef je zelf niet elke dag te zoeken.

Als je al een duidelijk idee hebt van de regio waar je een nieuwe woning wil bouwen, kun je inlichtingen inwinnen bij de gemeente of bij een notaris. Er zijn dan wel minder selectiecriteria dan bij de aankoop van een bestaand huis, maar je kunt dezelfde logica volgen. Zo kun je een lijst opstellen met verschillende criteria zoals de prijs, de grootte, de locatie, de eventuele sloop van het huidige gebouw, … Met deze gegevens in het achterhoofd kun je de bouwgronden vergelijken. Natuurlijk zijn ook bezoeken ter plekke belangrijk voor je uiteindelijke beslissing.

Nog een interessante mogelijkheid: je kunt voor bouwgronden ook terecht bij Blavier. We hebben diverse percelen waar je je droomhuis kunt bouwen. Aarzel niet om contact op te nemen via mw@blavier.be voor meer informatie!

De financiering van een perceel bouwgrond

Heb je gevonden wat je zoekt, maar beschik je niet over voldoende eigen middelen? Stap dan naar een bank of naar een kredietinstelling. Voor de aankoop van bouwgrond kun je eventueel ook nog onderhandelen. Je tekent een compromis en na het akkoord van beide partijen hoef je enkel nog op de verkoopsakte te wachten.

Klaar om een nieuwe woning te bouwen?

Daarna begint het echte werk. Een nieuwe woning bouwen is een complexe zaak. Wees voorbereid om allerlei euvels te overkomen. Wil je zeker zijn van een resultaat dat aan je verwachtingen voldoet, laat je dan omringen door experts.

  1. De architect

De wet schrijft voor dat wie in België een nieuwe woning wil bouwen, een beroep moet doen op een architect. Dat biedt trouwens heel wat voordelen. Zo waakt een architect over de stabiliteit en de veiligheid van gebouwen. Weet trouwens dat je altijd zelf je architect kunt aanduiden, ook als je kiest voor de formule sleutel-op-de-deur. Ga je met Blavier in zee, dan wordt er altijd onafhankelijk een contract opgesteld tussen de koper en de architect.

  1. Het bouwplan

Je toekomstige droomhuis krijgt stilaan vorm. Het maakt niet uit of je zelf al ideeën hebt, of dat je je liever laat inspireren door onze catalogus: een architect zal sowieso je wensen uittekenen en aanpassen aan de werkelijke situatie. Je moet rekening houden met de oppervlakte, de ruimte-indeling, de helling van het dak, het aantal vensters, … Denk goed na over je comfort en over je levensstijl, vandaag en later. Op de lange termijn kan er misschien sprake zijn van gezinsuitbreiding of ga je bijkomende ruimte nodig hebben voor de uitoefening van je beroep of voor een hobby …

Uiteraard is ook het esthetisch aspect van belang. Ben je meer te vinden voor een klassieke of voor een moderne stijl? Die keuze heeft een grote impact op het bouwplan. Behalve over de buitenkant moet je ook nadenken over het interieur van je nieuwe woning. Zowel voor de keuken, de woonkamer, de slaapkamers als de badkamer zijn de mogelijkheden eindeloos.

  1. De werken

Sta je te popelen om de eerste steen te leggen? Onderschat deze laatste stap zeker niet, want het is de belangrijkste. Eerst moet je een bouwvergunning op zak hebben. Die wordt je verleend op basis van de plannen van de architect. Is je aanvraag goedgekeurd? Proficiat, dan kun je een aannemeraanstellen. Opdat alles vlot zou verlopen op de bouwwerf is het aangeraden om iemand in de arm te nemen die de organisatie van de werken op zich zal nemen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vaklui aan te sturen, maar dat zal je heel wat kostbare tijd kosten. Bovendien zijn er regels die je in acht moet nemen.

Tijdens dit grote avontuur staat Blavier je constant bij met raad en daad. We hebben meer dan twintig jaar ervaring in het bouwen van sleutel-op-de-deurwoningen en luisteren graag naar je wensen. Ga je met ons in zee, dan geniet je van de best mogelijke prijs-kwaliteitsverhouding.

Delen