Alles wat je moet weten over het postinterventiedossier of PID

20 avril 2016 -

Als eigenaar heb je veel verplichtingen bij de verkoop van een woning. Sommige daarvan zie je makkelijk over het hoofd, maar kun je doorgaans achteraf nog wel in orde brengen. Andere zijn complexer en strikter. Ze moeten binnen een bepaalde periode gebeuren, tijdens de duur van het ‘postinterventiedossier’. Bereid je hier goed op voor vóór je aan de verkoop van je woning begint. Lees verder en ontdek de belangrijkste informatie over het PID.

Wat is het postinterventiedossier precies?

Het postinterventiedossier of PID bevat allerlei documenten die je nodig hebt bij eventuele latere werken aan een gebouw, zoals de bouwvergunning, beschrijvingen van de voltooide werken, het elektrische schema, en onderhoudsgegevens.

Het postinterventiedossier is verplicht voor elk gebouw waarvan de bouw begonnen is na 1 mei 2001 of waaraan een aannemer werken heeft uitgevoerd na diezelfde datum. Het dossier wordt opgesteld door een veiligheidscoördinator of de opdrachtgever en moet gedurende de ganse levensduur van het gebouw worden aangevuld met nieuwe gegevens. Bij een verkoop overhandig je het dossier aan de nieuwe eigenaars.

Het doel van het PID is dat alle gebruikers bij verbouwingen op een eenvoudige en transparante manier aan alle noodzakelijke informatie over het bouwwerk kunnen. Het dossier bevat alle info over de structuur, de bouwmaterialen, … Het postinterventiedossier helpt op die manier om ongelukken en faalkosten te voorkomen.

Het PID in de praktijk

Laat je in je woning een nieuwe keuken of badkamer plaatsen, dan moet je postinterventiedossier de nodige documenten over die verbouwing bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een bouwplan en schema’s van de elektriciteit, het sanitair en de verwarmingsinstallatie. Ook informatie over de gebruikte materialen mag niet ontbreken.

De bepalingen van het postinterventiedossier gelden alleen voor bepaalde werken in huis. Voor meer informatie over het dossier kun je contact opnemen met de specialisten van Blavier. Jouw betrouwbare bouwpartner adviseert je graag over de aankoop van je droomwoning.

Partager