Bouwen in Brussel: is dat nog mogelijk?

11 décembre 2015 -

Aangezien onze hoofdstad een indrukwekkende bevolkingsdichtheid kent, – maar liefst meer dan 7.300 inwoners per vierkante kilometer – vraag je je wellicht af of het nog mogelijk is om in Brussel een nieuwbouwwoning te plaatsen. Goed nieuws: hoewel de bouwgronden almaar schaarser worden, zijn er nog altijd oplossingen om te bouwen in Brussel. Hier vind je enkele antwoorden!

Schaarse bouwgronden

De bouwgronden in Brussel verdwijnen sneller dan elders in België. Maar in de gemeentes ten zuiden van Brussel bestaat nog altijd de mogelijkheid om te bouwen. Sommige eigenaars gebruiken hun tuin als bouwgrond voor een tweede woning. Tegelijk wordt wel gevreesd dat de bouwgrondreserves ten zuiden van Brussel binnen enkele jaren uitgeput zullen zijn. Snel zijn is de boodschap!

Afbreken en daarna wederopbouwen?

Toch zijn er nog andere mogelijkheden om je droomhuis in Brussel te bouwen. Onder deze mogelijkheden valt onder andere het afbreken en wederopbouwen van een gekochte woning. Sommige gebouwen zijn zo bouwvallig, dat de renovatiekosten hoger liggen dan de kosten voor de wederopbouw. In die gevallen kun je dus beter wederopbouwen dan renoveren. Aangezien nieuwbouwwoningen zuiniger zijn – dankzij onder andere betere isolatie – haal je er op termijn bovendien zeker je voordeel uit.

Strengere energienormen om te bouwen in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de normen in verband met energieprestaties van woningen momenteel veel strenger dan voor het Vlaams of Waals Gewest. Dat komt doordat er in een grootstad als Brussel heel wat energieverslindende gebouwen te vinden zijn.

Om de Europese doelstellingen op gebied van energie te bereiken, is het van uiterst belang om strenge normen aan gebouwen met zeer hoge energieprestaties op te leggen. Deze maatregel kan helaas enkele mensen afremmen om in Brussel te bouwen. In de toekomst zullen de strenge bouwnormen ook gelden voor andere regio’s

Partager