Dakbedekking kiezen: een praktische handleiding

26 novembre 2015 -

Wanneer je een sleutel-op-de-deurwoning bouwt, sta je voor een heleboel belangrijke beslissingen. De keuze van de dakvorm en dakbedekking is er zo een. Veel mensen vinden dit een moeilijke beslissing, wellicht omdat er zo veel keuze is. Net daarom hebben wij voor jou een aantal tips, die sowieso van pas komen wanneer je op zoek bent naar de beste dakbedekking.

Denk aan de stedenbouwkundige voorschriften

Voor je de verschillende materialen onder de loep neemt, moet je goed weten aan welke stedenbouwkundige voorschriften je je dient te houden. Die verschillen namelijk per gemeente. Op sommige plaatsen vragen de bouwvoorschriften specifiek om een hellend dak, wat betekent dat je voor een plat dak of een andere dakvorm een wijziging moet aanvragen. Dat kan lang duren. Informeer je daarom altijd goed op voorhand.

Verschillende dakvormen

Er bestaan verschillende dakvormen en in theorie kun je nog veel andere soorten daken bedenken. Toch loont het om vast te houden aan een van deze basistypes. Die zijn eenvoudiger en dus makkelijker te bouwen, en vergen geen moeilijke administratieve procedure.

  1. Het zadeldak is de meest traditionele dakvorm in onze contreien. Een zadeldak is makkelijk te bouwen en betaalbaar, en levert je een grote zolderruimte op.
  2. Een schilddak bestaat uit vier vlakken, waarvan twee driehoekige. De zolderruimte is kleiner, maar een schilddak is in principe wel beter bestand tegen windvlagen.
  3. Een wolfsdak is gebaseerd op een zadeldak, maar heeft er twee kleine hellende vlakken bij gekregen aan de korte zijden van het gebouw. Zo’n dak past vooral bij landelijke huizen en boerderijtjes.
  4. Het platte dak is de populairste dakvorm voor woningen in hedendaagse stijl. De dakbedekking van een plat dak is evenwel een ander paar mouwen dan bij een hellende dakvorm.
  5. Een lessenaarsdak, dat uit één hellend vlak bestaat, is eenvoudig te bouwen en oogt modern.

Dakbedekking kiezen: de meest voorkomende materialen

Welk materiaal verkies je voor je dak? Dit zijn de meest gekozen materialen in België:

  • Dakpannen vind je in elk formaat, elke kleur en elke prijsklasse. Betonnen dakpannen zijn de meest betaalbare optie, terwijl terracotta en platte dakpannen beduidend duurder zijn.
  • Leien zijn bijzonder veelzijdig. Leien in leisteen doen landelijk en authentiek aan, terwijl moderne leien je woning net een strak en glad uiterlijk verlenen. Leien plaatsen is wel duurder dan dakpannen.
  • Zink is een materiaal dat aan populariteit wint, vooral op de daken van moderne huizen.
  • Op platte daken kiest men meestal voor bitumen of kunststof, zoals EPDM of PVC.
  • Een groendak is eveneens een optie die almaar meer mensen weet te bekoren.

De kleur die bij je gevel past

De kleur van je dakpannen of dakbedekking vormt bij veel bouwheren een laatste twistpunt. Nochtans is een goeie kleur kiezen niet zo moeilijk. Probeer je dakbedekking in eerste instantie zo goed mogelijk af te stemmen op je gevel. Bruine of wijnrode baksteen vraagt bijvoorbeeld om een donker dak, terwijl je zandkleurige bakstenen kunt versterken met zowel een rood, grijs als zwart dak. Hou ten slotte ook rekening met de dakkleur van je buren, zeker als het om halfopen woningen gaat.

Partager