Dakbedekking trends: leipannen en dakpannen aan de top

16 août 2012 -

De dakenmarkt is erg afhankelijk van de bouwsector, en de daling van het aantal bouwvergunningen haalt ook het aantal bestellingen voor nieuwe daken naar beneden. Omdat daken ongeveer elke 45 jaar vervangen moeten worden, blijft deze markt toch relatief stabiel. Wat zijn de trends onder de daken?

Hellend dak of plat dak?

Volgens het bouwbedrijf Eternit (partner van Woningen Blavier) zijn hellende daken het best vertegenwoordigd bij de woonhuizen.
Platte daken zien we dan weer meer bij gebouwen met een andere bestemming of moderne villa’s. Vaak is het echter moeilijk om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen voor een plat dak. Platte daken worden daarom meer gebruikt voor bijgebouwen.

Trendy materialen?

Een dak kan je bekleden met keramische dakpannen, vezelcementleien, gebakken leien of betonnen dakpannen. Maar wat is de meest trendy optie?
 
DAKPANNEN: De meerderheid van de daken wordt uitgevoerd in keramische dakpannen. Net als keramiek kunnen pannen worden vernist, met een mat of blinkend uiterlijk als resultaat. Bovendien bestaan er pannen in verschillende formaten, vormen en kleuren. In Wallonië zijn zwart en donker grijs de trends. Betonnen dakpannen bieden de beste prijs – kwaliteit verhouding. Het materiaal is overigens populair in nieuwbouw woningen omdat het weinig energie vraagt om deze dakpannen in België te produceren en ze 30 jaar garantie bieden.
 
LEIEN: “Leien is het edelmetaal van de dakdekker.” Natuurlijke leipannen worden gekapt en elke pan is uniek met eigen tekeningen en schakeringen. Vezelcementleien of Eternit leien hebben het voordeel dat ze lokaal geproduceerd en gecontroleerd worden. Ze zijn meestal groter van formaat en goedkoper dan natuurlijke leipannen.

En de huidige trend?

Volgens Eternit zijn gebakken leien goed voor 50% van het marktaandeel. Vezelcementleien en natuurlijke leipannen hebben respectievelijk 26% en 14% van de markt. Betonnen dakpannen zijn minder hip en beslaan amper 10% van de verkoopscijfers. Nieuwe trends? Platte dakpannen, die uit de collecties waren verdwenen, zijn nu terug te vinden in de catalogi!

Partager