De warmtepomp: energiebewust en goedkoop verwarmen

6 avril 2015 -

De overheid hecht steeds meer belang aan hernieuwbare energiesystemen in de woningbouw. Bijna-energieneutrale woningen (de norm vanaf 2021) moeten beschikken over minstens één hernieuwbare energiebron. Bij Blavier wachten we echter niet tot 2021. Wil je vandaag al energiebewust wonen, dan is een warmtepomp meer dan het overwegen waard. Onze experts helpen je graag kiezen.

Waarom een warmtepomp kiezen?

Warmtepompen zijn bijzonder energiezuinig én in sommige gevallen ook kostenefficiënt. Een warmtepomp kan ingeschakeld worden om je woning te verwarmen, maar ook voor sanitair warm water. In dat geval is het een performant alternatief voor een elektrische boiler of een boiler op fossiele brandstof. Bovendien is een warmtepomp véél milieuvriendelijker dan een klassiek systeem. Er bestaan verschillende types warmtepompen, al naargelang de warmtebron die ze gebruiken. Een geothermische warmtepomp haalt de warmte uit de grond, een luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en een watersysteem onttrekt warmte aan grondwater.

Welke warmtepomp kiezen?

Voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning wordt vaak gekozen voor een zogenaamde lage temperatuur warmtepomp. Dit betekent dat de warmte op een lagere temperatuur (vaak zo’n 35°C) in de woning afgegeven wordt in tegenstelling tot een klassieke ketel die vaak tot temperaturen van 60 à 90°C gaat. Hierdoor is een lage temperatuur systeem ook een stuk efficienter dan een klassiek systeem. De afgifte op lage temperatuur gebeurt meestal via een vloerverwarming, maar kan ook gebruikt worden in combinatie met convectoren en radiatoren, ideaal dus voor de verwarming van de slaapkamers.

Een warmtepomp in combinatie met zonne-energie

Je kan een warmtepomp op zichzelf laten werken, maar je kan ze eventueel ook combineren met een zonneboiler of fotovoltaïsche panelen. In het eerste geval gebruik je de zonneboiler voor de voorziening van warm sanitair water en de warmtepomp vult aan op de momenten dat er niet voldoende zon is. In het tweede geval gebruik je de zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die de warmtepomp nodig heeft. Op die manier kan je zelfs heel eenvoudig een nul-energie woning bekomen die autonoom alle energie opwekt die het nodig heeft voor de verwarming.

Een warmtepomp in je sleutel-op-de-deurwoning?

Bij ons staat energiezuinigheid altijd centraal. Kies precies hoe ver je wil gaan om het E-peil van je woning te beperken of laat je bijstaan door onze bouwexperts. Standaard voorzien wij een meer dan performant isolatiepakket. Dit kan op maat aangevuld worden met een warmtepomp – aerothermisch of geothermisch –, vloerverwarming, een thermisch zonnesysteem en/of zonnepanelen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes in functie van je wensen en je budget. 

Partager