Een BEN-woning bouwen anno 2015? Lees de getuigenis van Pascal

9 mars 2015 -

Vanaf 2021 zal elke nieuwbouwwoning aan de zogenaamde BEN-eisen moeten voldoen. BEN staat voor « Bijna Energie Neutraal » en is concreet een pakket energienormen die de overheid oplegt om de negatieve impact van een woning op het milieu te beperken. Isolatie, duurzame energiebronnen en luchtventilatie zijn daarbij de belangrijkste factoren.

Vandaag zijn BEN-woningen nog eerder uitzondering dan regel, maar helemaal toekomstmuziek is het nu ook weer niet. Een BEN-woning bouwen is vandaag de dag al perfect mogelijk, en dat bewijzen de vele voorlopers die het doen en zo hun energieverbruik tot het echte minimum beperken. 

BEN-bouwen? Het is nu het moment!

Een van die voorlopers is Pascal. Hij investeert niet alleen in een BEN-woning vanuit een ecologisch perspectief, hij doet die investering ook heel bewust voor budgetaire redenen. Een BEN-woning vergt natuurlijk een groter start-budget, maar biedt ook enkele financiële voordelen. Momenteel kan je immers nog genieten van een premie en een verlaging van de onroerende voorheffing, samen toch al snel goed voor zo’n 5000 à 6000 euro.  

Bovendien bespaar je een enorme hap op de verwarmingsfactuur van de woning en met de rentevoeten die momenteel historisch laag staan, doe je toch ook al snel een voordeel van enkele tienduizenden euros.  

Bouwen zal de komende jaren alleen maar duurder worden. De regering trekt almaar meer premies en fiscale voordelen in. Nú is dus het moment om te investeren. Wil je een woning die ook in de toekomst nog vlot van de hand gaat, dan kun je niet rond de BEN-woning. Het zou al te gek zijn om nu geld te besteden aan een woning die over vijf jaar al niet meer conform de markteisen is.

Aanvankelijke meerkosten BEN-eisen: 40.000 euro

Met een maximale E30 is een BEN-woning een pak energiezuiniger dan de huidige norm (E60). Maar ook een stuk duurder. “De aanvankelijke meerkosten van onze BEN-woning bedragen ongeveer 40.000 euro. Een stevige kost, ongeveer 15% extra bovenop het basisbudget, maar wel absoluut de moeite als investering. Het studiebureau van Blavier heeft ons hierin goed begeleidt om de juiste keuzes te maken. »

Energie-investeringen als deze, doe je best altijd in 2 stappen: In de eerste plaats moet je het energieverbuik zoveel mogelijk beperken, in de tweede plaats kan je zelf energie produceren. Voor de eerste stap gaat de investering voor een groot stuk naar extra isolatie, maar evengoed naar een betere luchtdichtheid en een betere ventilatie. Qua energieproductie heeft Pascal gekozen voor een grond-water warmtepomp voor de verwarming, maar ook zonnepanelen of een zonneboiler zijn mogelijke opties. 

Na 15 jaar BEN-investering terugverdiend

En met resultaat, want de woning van Pascal zal, als ze in 2016 klaar is, een E-peil halen van 17! Om dit excellent resultaat te behalen, heeft Pascal de volgende materialen en technieken in zijn woning voorzien:

  • Een doorgedreven isolatie: 20 cm PUR platen in de vloer, 16cm PUR platen in de muren en 24cm rotswol in het dak
  • Een driedubbele beglazing (Ug=0,8W/m²K)
  • Een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming (gelijkvloerse verdieping) en ventilo-convectoren (boven)
  • Een set fotovoltaïsche zonnepanelen

Bovendien hebben we de extra kosten na ongeveer 15 jaar terugverdiend. Dankzij duurzame energie en extra dikke isolatie besparen we maandelijks zo’n 175 euro.

 

Partager