Is een nieuwbouwwoning nog altijd een slimme investering?

23 octobre 2015 -

Je hebt de knoop doorgehakt en beslist om eigenaar te worden? Dat initiatief kunnen we alleen maar toejuichen! Maar na die eerste knoop zullen er nog vele andere moeilijke beslissingen volgen. Zo kom je al snel voor de keuze ‘kopen of bouwen’ te staan. In dit artikel helpen we je de juiste keuze te maken.

Een woning die voldoet aan al je wensen

Wie een woning bouwt, heeft carte blanche en kan zijn woning dus volledig naar wens ontwerpen. Je hoeft dus niet de woningmarkt af te schuimen op zoek naar die ene woning (als ze al bestaat) die aan diezelfde behoeften beantwoordt. Samen met je architect bepaal je vanaf het begin hoe de woning eruit moet zien, wat de indeling moet zijn en welke technieken gebruikt zullen worden. Diezelfde keuzevrijheid is onmogelijk bij een bestaande woning.

Geen of veel werken?

Hoe je het ook draait of keert, de aankoop van een bestaande woning staat bijna altijd gelijk aan renovatiewerken. In vele gevallen stellen de nieuwe eigenaars vast dat de totale kosten – aankoop- plus renovatiekosten – op het einde van de rit gelijk zijn aan of zelfs hoger liggen dan de kosten voor een nieuwbouwwoning. Om nog maar te zwijgen van de onvoorziene problemen en kosten die meer dan eens opduiken tijdens de verbouwing.

Door beroep te doen op een sleutel-op-de-deurbedrijf weet je perfect waaraan je toe bent en heb je van bij de start een duidelijk zicht op de totale nieuwbouwkosten. Bovendien biedt een nieuwbouwwoning heel wat voordelen op de lange termijn. Denk maar aan de energieprestaties en de lagere energiefactuur.

Een lagere energiefactuur

Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid isolatie een grote rol speelt in de uiteindelijke energieprestaties en de energiefactuur. Vooral wanneer je weet dat de verwarming goed is voor 70 procent van de energiefactuur. We maken het verschil op isolatievlak graag duidelijk met een rekenvoorbeeld waarbij we drie verschillende woningen bekijken met een totale oppervlakte van 200 vierkante meter:

  • Het verbruik van een oude, niet-geïsoleerde woning bedraagt 500 kWh per m² per jaar. Dat wil zeggen: een jaarlijks verbruik van maar liefst 100.000 kWh of een jaarlijkse energiefactuur van ongeveer 4.000 à 4.500 euro, afhankelijk van je energieleverancier.
  • Een bestaande woning die extra geïsoleerd werd, verbruikt ongeveer 300 kWh per m² per jaar. Dit staat gelijk aan een energiefactuur tussen de 3.200 en 3.600 euro per jaar.
  • Een nieuwbouwwoning verbruikt daarentegen amper 50 kWh per m² per jaar, wat gelijk staat aan een energiefactuur van amper 650 à 750 euro.

Zowel vanuit esthetisch als energetisch standpunt blijft een nieuwbouwwoning dus een heel interessante investering op korte én lange termijn. Maak je graag samen met ons de rekensom of kom je graag meer te weten over de mogelijkheden van het sleutel-op-de-deurconcept? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag je gratis catalogus aan.

Partager