Is jouw huis energiezuinig tegen 2050?

29 janvier 2016 -

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, werkt iedereen aan een duurzame maatschappij. We gebruiken zonne-energie, rijden met elektrische wagens en kopen massaal voedsel van erkende keurmerken. Maar het kan altijd beter. In de toekomst moeten we allemaal streven naar een energiezuinig huis. Hoe? Door hernieuwbare energie te gebruiken.

Alles inzetten op hernieuwbare energie

In de toekomst is het de bedoeling dat iedereen gebruik maakt van hernieuwbare energie. Er zijn verschillende soorten voorhanden: wind- en zonne-energie, hydraulica (energie produceren aan de hand van water), geothermische energie (energie die in de vorm van stoom en warm water uit de ondergrond komt), … Het is heel belangrijk om voor deze energievormen te kiezen, aangezien fossiele brandstoffen – zoals steenkool, aardolie en aardgas – stilaan uitgeput raken. Daarnaast zijn fossiele brandstoffen vervuilend voor het milieu.

 

Hoe kun je energiezuinig wonen?

Gedragsverandering

Wist je dat 50% van het energieverbruik van één gezin bepaald wordt door de dagelijkse aankopen? Producten die met het vliegtuig naar hier worden gebracht, – zoals veel voedingsmiddelen in de supermarkt – zijn vanzelfsprekend erg energierovend. Kies daarom voor biologische producten en een rechtstreekse verbinding tussen producent en consument. Ga bijvoorbeeld langs bij een lokale boer voor de aankoop van je groenten en fruit.

Kies voor een energiezuinige woning

Je wil dat je huis energiezuiniger wordt. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Hou eerst en vooral rekening met het bouw- en isolatiemateriaal. Let bij de aankoop van je woning ook op een ideale oriëntatie. Richt je woonkamer bijvoorbeeld naar het zuiden, zodat je gedurende de dag van zo veel mogelijk zonlicht geniet. Daarnaast kun je ook kiezen voor een warmtepomp. Produceer je eigen elektriciteit met behulp van zonnepanelen of windturbines. En kies voor een regenwatertank waarmee je tot wel 30% energie kunt besparen.

Innovatieve technologie voor een energiezuinig huis

Domotica – een verzamelnaam voor alle soorten automatisering die met wonen te maken hebben – is een belangrijke stap om een energiezuinig huis te creëren. Door domotica in je woning te integreren, kun je aanzienlijk energie besparen. Weet je niet meer of je je strijkijzer hebt uitgeschakeld of je het licht in je woonkamer hebt laten branden? Domotica stelt je in staat om deze zaken vanop een afstand te bepalen. Op die manier gaat er niet nodeloos energie verloren.

Het blijft een uitdaging

Een passiefhuis mag dan nog niet de norm zijn, toch groeit de aandacht voor passiefhuizen of huizen met een laag energieverbruik gestaag. Blavier geeft je er alvast raad over. Heb je besloten om voor een passiefhuis te gaan? Geen nood, want wij zorgen voor alles.

Neem zeker een kijkje op onze website voor meer informatie over onze kijkwoningen

Partager