Je huis bouwen of kopen? Dit moet je weten

24 juillet 2015 -

Heb je een baksteen in de maag of heb je liever dat de baksteen er al ligt? Wie een eigen woning wilt, staat meteen voor een moeilijke keuze. Het verschil tussen bouwen en kopen is heel groot en de uiteindelijke keuze hangt af van een grote optelsom. We zetten alle factoren op een rij, zodat je een berekende keuze kunt maken voor je toekomstige woning.

Het budget voor een nieuwbouw of bestaande woning

Je budget is zonder twijfel een van de eerste dilemma’s. De gemiddelde prijs voor woonhuizen in Vlaanderen ligt rond 213.000 euro. Wie goed zoekt, kan in elke provincie koopjes doen. Het spreekt voor zich dat er een groot verschil is tussen een woning in Knokke of hartje Antwerpen en een woning in een klein dorpje. Ook het type huis speelt een grote rol in het totale prijskaartje.

De kans is groot dat je in een bestaande woning diverse renovatiewerken moet uitvoeren. Voorzie daarom een zekere marge in je budget. Het loont zeker de moeite om in thermische isolatie te investeren. Op dat vlak hebben we in België nog een grote inhaalbeweging te maken. Verschillende studies hebben immers de slechte energieprestaties van onze woningen aangetoond. De energie verdwijnt letterlijk langs ramen en deuren. Men schat dat een woning op drie nog steeds uitgerust is met enkele beglazing en dat in een woning op zes een verwarmingsketel van twintig jaar of ouder staat.

Denk je ook aan de renovatiekosten?

Daar stopt het jammer genoeg niet. De kosten voor de elektrische en sanitaire installatie kunnen hoog oplopen. Maar denk ook aan de kleinere werkzaamheden. Je huis verven, de kamers inrichten,… het neemt een hele hap uit je budget. Denk er ook aan dat er een groot prijsverschil is tussen een oude woning die van kop tot teen aangepakt moet worden en een woning die recent gebouwd of gerenoveerd is en waaraan je slechts enkele aanpassingen moet doen. In het eerste geval mag je al gauw uitgaan van renovatiekosten die kunnen oplopen tot ruim 100.000 euro. In het tweede geval voorzie je idealiter 30.000 à 40.000 euro. Het voordeel van een recent gerenoveerde of gebouwde woning is dat je de kosten kunt spreiden.

Hoeveel kost een huis bouwen? Overzicht van de kostenGa je bouwen? Dan kun je de renovatiekosten meteen uit het budget schrappen. Een goede sleutel-op-de-deuronderneming schetst een glashelder beeld van het nodige bouwbudget en alle kosten. In de meeste gevallen is de prijs van een afgewerkte sleutel-op-de-deurwoning vergelijkbaar met het totale prijskaartje van een bestaande woning, inclusief renovatiekosten. Niet onbelangrijk: een sleutel-op-de-deurwoning is volledig gebouwd naar jouw wensen en is klaar voor de toekomst.

Investeren in energie, investeren in de toekomst

De isolatiewaarde van je woning bepaalt voor een groot deel hoe hoog of hoe laag je energiefactuur is. Zo zijn er grote verschillen tussen het energieverbruik van een niet-geïsoleerde woning en dat van een geïsoleerde of een nieuwbouwwoning. Als we ieder type woning vergelijken, elk met een oppervlakte van 200 vierkante meter en verwarming op gas, dan tekenen we volgende verschillen op:

  • Een oude, niet-geïsoleerde woning verbruikt op jaarbasis al gauw 500 kWh (kilowattuur) per vierkante meter en heeft dus een jaarlijks verbruik van maar liefst 100.000 kWh. Omgerekend bedraagt de energiekosten tussen de 5.300 en 6.000 euro, afhankelijk van de leverancier.
  • In een geïsoleerde woning verbruik je ongeveer 300 kWh per vierkante meter op jaarbasis, wat je tussen de 3.200 en 3.600 euro per jaar kost.
  • Een nieuwbouwwoning verbruikt 50 kWh per vierkante meter op jaarbasis, wat je een factuur van amper 650 à 750 euro oplevert.

We moeten je niet uitleggen dat het verschil tussen een oude woning en een nieuwbouw aanzienlijk is. Reken maar uit hoeveel je op lange termijn bespaart door te investeren in isolatie. Als je weet dat de verwarming van je woning goed is voor 70 procent van de energiefactuur, dan wegen de energieprestaties zwaar door op de keuze tussen kopen of bouwen.

Welke bouwstijl draagt je voorkeur?

Naast het financiële plaatje is uiteraard de stijl van je woning belangrijk. Een statige herenwoning heeft karakter en charme en draagt terecht de voorkeur weg van heel wat mensen. Verkies je strakke lijnen en open ruimtes? Dan zit je gebeiteld met een moderne nieuwbouwwoning die je volledig op maat ontwerpt. Wil je het beste van beide werelden? Dan kun je een nieuwe woning bouwen in een klassieke bouwstijl.

Hoeveel kost een huis bouwen?

Nieuwbouw staat tot slot gelijk aan carte blanche wat betreft het ontwerp en de inrichting van je woning. Met de hulp van een architect teken je het grondplan uit volgens jouw wensen en woon je in een mum van tijd in jouw droomwoning. Doe je graag wat meer inspiratie op? Vraag dan je gratis catalogus boordevol plannen, prijzen en inspiratie aan. Je kan ook steeds langskomen voor een gesprek met één van onze adviseurs.

Partager