Kiezen voor een garage of voor een carport in de stijl van je huis?

13 janvier 2016 -

Een beslissing die je al moet maken aan het begin van het bouwproces, is de keuze voor een garage, een dubbele garage, een carport of gewoon parkeerplaatsen op je oprit. Tenzij je in een heel rustige buurt woont, zul je namelijk een of meerdere parkeerplaatsen nodig hebben op je eigen bouwgrond. Maar waarvoor kies je? Een garage of een carport? Eén ding staat vast: je kiest maar beter voor een constructie die naadloos aansluit bij de stijl van je woning, want een aanbouw in een sterk verschillende stijl doet afbreuk aan je mooie nieuwbouwwoning.

Een carport voor of naast je huis

Eenvoud en elegantie

Een carport is een overkapping of luifel die je auto tegen regen, sneeuw en hagel beschermt. Om je carport naadloos te doen aansluiten bij je woning, raden wij aan om te kiezen voor dezelfde dakbedekking. Bouw je een landelijke woning uit rode baksteen met stijlvolle zwarte dakpannen? Dan kun je perfect kiezen voor een carport uit robuuste houten balken (heel stijlvol!) en een dakconstructie met dezelfde zwarte dakpannen, of gewoon een donker plat dak. Zo’n ingreep maakt duidelijk dat de carport bij de woning hoort, maar markeert ze toch ook als iets aparts – en iets moois dat aandacht verdient op zichzelf!

Een extra muur?

Ben je bang dat een luifel je auto onvoldoende bescherming biedt tegen de weersomstandigheden? Dan kun je er bij Woningen Blavier voor kiezen om de carport deels te ommuren. Een extra bakstenen muur – in dezelfde steen als je huis – biedt niet alleen extra bescherming, maar verleent je woning en carport tegelijk een gedeeld élan.

Bij een halfopen bebouwing in een woonwijk is een carport trouwens de ideale manier om de woningen te verbinden!

Een garage

Bij Woningen Blavier bepaal je zelf welk type garage je wenst. Een vrijstaande, aanpalende of geïntegreerde garage behoren allemaal tot de mogelijkheden. De gewenste stijl is een factor in deze beslissing, maar uiteraard kies je ook op basis van de beschikbare ruimte en je budget.

Geïntegreerde garage

Een garage is de ideale manier om je auto veilig te parkeren, maar ook om je gereedschap en tuinmeubilair op te bergen. Je zult de ruimte wel verstandig moeten gebruiken, want omdat de garage zo multifunctioneel is, dreigt het al snel een rommelige plek te worden. Isoleer de garage ook goed, want ze vormt nu eenmaal een geheel met de rest van je woning.

Vrijstaande garage

De laatste jaren zien we almaar meer vrijstaande garages. Om toch de link te leggen met het huis, is het aangeraden om dezelfde baksteen te gebruiken en ook de kleur van de garagepoort en -deur af te stemmen op het buitenschrijnwerk van je woning. Toch kan het ook interessant zijn om wat te spelen met het kleurenpalet: je huis in donkergrijze steen en je vrijstaande garage in lichtere baksteen, bijvoorbeeld. Ook een houten constructie – geverfd in de juiste kleur – is een optie.

Twijfel je nog tussen een carport en een garage? De bouwadviseurs van Woningen Blavier staan je graag bij met concreet en praktisch advies!

Partager