6 redenen om voor vloerverwarming te kiezen

15 januari 2013 -

Vloerverwarming is in de mode. Het is ondertussen geen nieuwigheid meer, maar eerder een evidente keuze geworden. En dat is niet zo verwonderlijk. Vloerverwarming biedt namelijk heel wat voordelen. Toch is het niet noodzakelijk voor iedereen de juiste keuze. Wij geven je 6 redenen om voor vloerverwarming te kiezen, maar ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

6 redenen waarom vloerverwarming een goede keuze is

  1. Meer comfort met vloerverwarming: Dankzij de grotere verwarmingsoppervlakte van vloerverwarming krijg je overal in de kamer een aangename temperatuur, want de kamer wordt gelijkmatig verwarmd. En de warme voeten die je dankzij vloerverwarming krijgt zijn natuurlijk mooi meegenomen! 
  2. Een praktische en esthetische keuze: Het komt maar al te vaak voor dat er amper plaats overblijft voor meubels door de grote ramen en de radiatoren tegen de muren. Daar komt een einde aan dankzij vloerverwarming. Geen radiatoren meer, de verwarming zit in de grond verborgen. Je hebt dus al je muren vrij om ze naar jouw wens te decoreren. 
  3. Je spaart uit op je energiefactuur: Bij gewone radiatoren moet het water 70 tot 90°C warm worden alvorens de ruimte goed te verwarmen. Buisjes voor vloerverwarming vragen een watertemperatuur van 35°. Deze temperatuur, in combinatie met een groot verwarmingsoppervlak, garandeert een hoger rendement van je verwarming en dus een aangenamere energiefactuur.
  4. Onnodig om er bij jou een sauna van te maken: Dankzij de uniforme kamertemperatuur, hoef je 1 à 2°C minder te verwarmen voor hetzelfde comfort. Je bespaart dus nogmaals uit op je energiefactuur.
  5. Minder onderhoud: Met dit type verwarming heb je minder onderhoud dan met een klassieke verwarming met radiatoren.
  6. Het systeem combineert zich perfect met nieuwe technologieën: Almaar meer mensen kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp,… in hun nieuwe woning, en vloerverwarming laat zich hier perfect mee combineren. Meer zelfs, het rendement van een warmtepomp is hoger in combinatie met vloerverwarming. 

 

Vloerverwarming is niet voor iedereen – De nadelen op een rij

Vloerverwarming is een ideaal systeem voor een regelmatig leven: In tegenstelling tot een systeem met radiatoren, warmt vloerverwarming de woning maar heel traag op. Dit levert geen probleem indien je het systeem instelt volgens jouw uurrooster. Indien je echter een onregelmatig leven leidt, kan dit een groot nadeel zijn. 

De installatie van het systeem is gemakkelijker in een nieuwe dan in een bestaande woning: Aangezien het systeem in de vloer wordt ingewerkt, heeft het aangepaste vloerhoogtes nodig. Het is dan ook niet altijd eenvoudig dit systeem te installeren bij een renovatie. Bij een nieuwbouwwoning moet je er gewoon van bij het begin van de werken rekening mee houden. 

De indeling van je woning beïnvloedt het functioneren van je vloerverwarming: Het is niet zo slim om grote tapijten op vloerverwarming te leggen, aangezien deze de warmte vasthouden. Hetzelfde geldt voor kasten tot op de grond, denk maar aan keukenkasten of grote inbouwkasten in bijvoorbeeld de berging. Hou er rekening mee indien je deze wil plaatsen en leg in dit deel van je kamer geen buisjes voor vloerverwarming.  

Vloerverwarming is achteraf moeilijker te vervangen: Vloerverwarming in de toekomst aanpassen is moeilijker (in geval van een uitbreiding of andere indeling van de woning) want het systeem zit geïntegreerd in de structuur van de woning. Het zal dus ook duurder zijn. 

De installatie van vloerverwarming is duurder: De materialen voor dit systeem zijn duurder. Bovendien vraagt de installatie ervan meer werkuren dan een klassiek verwarmingssysteem. Het is echter meer dan waarschijnlijk dat u deze investering op termijn terugverdient. 

 

Vloerverwarming, een persoonlijke keuze 

Indien je voor een nieuwbouwwoning kiest en je weekindeling een zekere regelmaat vertoont, lijkt vloerverwarming ons een goede keuze. Maar het is natuurlijk een persoonlijke keuze die je maakt in functie van je eigen levensstijl.

Delen