Alles wat je moet weten over waterbehandeling in huis

26 augustus 2016 -

Waterbehandeling is van groot belang als je te allen tijde wil genieten van gezond en veilig drinkwater. Afhankelijk van je behoeften, kun je kiezen uit meerdere methodes om een optimale waterkwaliteit te garanderen bij jou thuis. Ontdek ze hier.

Waterbehandeling bij jou thuis

Waterbehandeling is een trend die zich duidelijk aftekent. Almaar meer huishoudens installeren een ontkalker of waterontharder om de kwaliteit van het kraantjeswater op te krikken. Daar zijn verschillende goeie redenen voor. Ten eerste veroorzaakt hard water corrosie en kalkaanslag. Ten tweede vinden sommige mensen kraantjeswater gewoonweg onaangenaam smaken. En ten slotte is er natuurlijk de waterkwaliteit: zonder waterbehandeling weet je niet altijd of het kraantjeswater bacteriologisch helemaal in orde is.

Er zijn veel toestellen op de markt om bij jou thuis aan waterbehandeling te doen. Dit zijn de belangrijkste types:

Waterontharder met ionenwisseling

De meeste waterontharders zijn uitgerust met een filter met harskorrels die geladen zijn met natriumionen. Het natrium bindt de kalk uit het water aan zich, waardoor het water minder hard wordt.

Waterbehandeling met omgekeerde osmose

Een andere methode om je waterkwaliteit te verbeteren, is omgekeerde osmose. Een omgekeerde osmose-eenheid is uitgerust met een halfdoorlatend membraan dat heel wat onzuiverheden uit het water weet te vissen.

Doseertoestellen

Waterbehandeling kan eveneens op basis van een doseertoestel dat een anti-kalkmiddel aan je water toevoegt.

Mechanische filters

Over het algemeen zijn mechanische filters spoelen of membranen die zwevende deeltjes uit het water verwijderen.

Waterbehandeling met uv-lampen

Ten slotte bestaan er verschillende systemen op basis van ultraviolette bestraling. Zulke systemen worden op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie.

Conclusie

Gelukkig mag je er in België op rekenen dat het drinkwater dat uit je kraantje komt drinkbaar en veilig is. Daartoe zijn drinkwaterbedrijven verplicht. Wil je de kwaliteit van het kraantjeswater toch nog verbeteren, bijvoorbeeld door het zachter te maken? Neem vrijblijvend contact op met Blavier. Wij staan je graag bij met advies over waterbehandeling bij de bouw van je nieuwe woning.

Delen