Anticipeer op nieuwe technologie in huis

14 maart 2016 -

Elk jaar komt er nieuwe technologie op de markt, van smartwatches en fitnessarmbanden tot slimme thermostaten en domoticasystemen. Wanneer je een huis bouwt, loont het om vooruitziend te zijn en rekening te houden met de groeimogelijkheden van sommige van die technologische innovaties. Zo is je nieuwbouwwoning niet alleen het eerste jaar, maar ook de daaropvolgende jaren, slim, praktisch en up-to-date.

De basics: voldoende stopcontacten

Hoewel veel technologie tegenwoordig draadloos is, blijven stopcontacten onmisbaar om de vele laders, adapters en andere gadgets op te laden. Denk daarom van meet af aan goed na over waar je aansluitingen nodig hebt en misschien zult nodig hebben in de toekomst.

In de keuken

Zo heb je in de keuken nood aan een groot arsenaal stopcontacten om je espressomachine, broodrooster, keukenrobot, friteuse … van stroom te voorzien. In de keuken zijn verzonken contactdozen, netjes verwerkt in het werkblad, erg praktisch.

Extra stopcontacten

Heb je in eerste instantie te weinig stopcontacten voorzien in de bouwplannen? Laat extra stopcontacten plaatsen tijdens de bouwfase, want dat is zowel makkelijker als goedkoper dan wanneer je er achteraf nog wil voorzien.

USB-stopcontacten

Wie helemaal mee is met de nieuwe technologie kan naast gewone stopcontacten ook USB-stopcontacten laten installeren. Dat is vooral handig in de werkkamer of slaapkamer, waar je je smartphone meestal oplaadt.

Telefoon

Veel jonge mensen laten vaste telefonie achterwege en doen al hun oproepen met de gsm. Voor anderen blijft een telefoonaansluiting in huis echter onmisbaar. Wanneer je bouwt, moet je goed nadenken over waar je zoal aansluitingen wil. Een draagbare telefoon neem je dan wel overal mee in huis, een centraal en logisch oplaadpunt blijft cruciaal.

Wifi: denk na over de plaatsing van je modem

Als we het hebben over nieuwe technologie, hebben we het meestal over toepassingen die gebruikmaken van het internet en de cloud. Thuis reken je op een uitstekend wifinetwerk om je smartphone, tablet of computer te kunnen gebruiken, maar ook om filmpjes naar je televisie te streamen, bijvoorbeeld. Zorg er bij de bouw dus voor dat je modem zich op de perfecte locatie bevindt. Wanneer de modem achter een hoekje verstopt zit, kunnen het bereik en de internetsnelheid daar flink onder lijden. Het is zaak om een centrale locatie te kiezen met weinig fysieke obstakels in de buurt.

Je huis is nu klaar voor de nieuwe technologie van 2016 en vele jaren erna. Meer weten over elektrische installaties, domotica en andere technologie in huis? Aarzel niet om contact op te nemen met je bouwexpert.

Delen