Ben jij gemaakt voor het leven in een woonwijk?

28 oktober 2015 - ,

Wie in de stad wil wonen, heeft de keuze uit het bruisende leven in het centrum van de stad of de gemoedelijkheid van een woonwijk. Elke omgeving heeft zo zijn voor- en nadelen, maar hoe weet je nu welke plek ideaal is om jouw huisje-tuintje-boompje-droom te realiseren? Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een aangename woonplek – in de stad of daarbuiten. Ontdek onze tips!

Is het duurder om in een woonwijk te wonen?

Kies je voor het rustige levent in een groene woonwijk? Dan zijn de vastgoed- of bouwgrondprijzen het eerste waar je rekening mee moet houden. Je zult snel merken dat de vastgoedprijzen in het stadscentrum hoger liggen dan de prijzen van gelijkaardige woningen in de stadsrand. Ga je bouwen? Houd er dan rekening mee dat ongeveer een vijfde van de totaalprijs naar de kosten voor je bouwgrond zal gaan. Ook hier geldt dat de prijzen in het stadscentrum hoger liggen, wat betekent dat de bouwgrond een grotere hap uit je budget zal nemen.

In de meeste gevallen is het dus goedkoper om een huis te kopen of te bouwen in een woonwijk in de stadsrand. Daarnaast hangt de totaalprijs ook af van de stad waar je wil wonen. Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende provincies en steden. Zelf op onderzoek uitgaan? Neem dan een kijkje op de site van FOD Economie. Daar ontdek je wat de gemiddelde bouwgrondprijzen in Vlaanderen zijn en waar je dus het goedkoopst kan bouwen.

Kennismaken met de wijk

De ene wijk is de andere niet, dat spreekt voor zich. Een woning is vaak een investering voor het leven. Je kunt dus maar beter in de juiste locatie investeren. Het zou zonde zijn, mocht je na enkele maanden of jaren vaststellen dat het leven in jouw wijk toch niet is wat je er van verwacht had. Voor je tot een aankoop overgaat, doe je er goed aan om eerst even op verkenning te gaan in de wijk.

  • Hoe ziet het buurtleven eruit: worden er straatfeesten georganiseerd, is er ruimte voor de kinderen om te spelen, … ?
  • Hoe is het met de parkeergelegenheid gesteld?
  • Is het er rustig of komt er veel verkeer door de buurt?
  • Ligt je huis in een groene omgeving?
  • Wat is de afstand tot de winkels en belangrijke voorzieningen?
  • Is er openbaar vervoer in de nabijheid?
  • Hoe veilig is het in de wijk?

Ga bij jezelf na wat de belangrijkste criteria zijn voor je woning en de omgeving en vul bovenstaand lijstje aan. Zo heb je een sterke checklist waarmee je nieuwe wijken kan beoordelen. Heb je je oog laten vallen op een bestaande wijk? Dan zijn de bewoners natuurlijk het beste aanspreekpunt. Sla eens een praatje met de buurtbewoners en vraag hen hoe zij het leven in de wijk ervaren. Zo weet je meteen wat je kunt verwachten.

Jij twijfelt niet langer en wil absoluut een huis kopen of bouwen in een gezellige woonwijk? Ontdek dan snel onze bouwgronden en huizen. Bekijk zeker ons project in Vlezenbeek/Anderlecht, waar nog verschillende gezinswoningen beschikbaar zijn vanaf €279.479.

Delen