Bewust kiezen voor ecologische bouwmaterialen

22 augustus 2016 -

Dat verantwoord omspringen met het leefmilieu een van dé prioriteiten van de 21ste eeuw is, hoeven we je wellicht niet meer te vertellen. Iedereen weet dat we – ook in de bouw – duurzamer te werk moeten gaan. Ecologische bouwmaterialen spelen hierin een cruciale rol. Lees hier meer over duurzaam bouwen en de troeven van ecologische bouwmaterialen.

Wat zijn ecologische bouwmaterialen?

Duurzame of ecologische bouwmaterialen zijn grondstoffen die op een duurzame manier ontgonnen en geproduceerd zijn. Dat wil zeggen: volgens de principes van duurzame ontwikkeling. In plaats van eindige grondstoffen te gebruiken, wordt gekozen voor hernieuwbare bronnen. Daarnaast houdt men het energie- en waterverbruik tijdens de fabricage zo laag mogelijk. Het resultaat van al deze inspanningen is een beduidend lagere ecologische voetafdruk.

Specifieke criteria

Eco-materialen moeten uiteraard aan dezelfde strenge eisen voldoen als andere, conventionele bouwmaterialen. Op die manier komen de degelijkheid van het gebouw, het onderhoudsgemak, de brandveiligheid en de energieprestaties niet in het gedrang. Verder moeten duurzame bouwmaterialen voldoen aan milieu- en gezondheidseisen. Zo zijn eco-materialen recycleerbaar en stoten ze geen vluchtige organische stoffen (VOC) uit.

Duurzaam bouwen

Daar houdt het niet op. Wie ecologisch bouwt, profiteert ook van een lagere energiefactuur. Natuurlijke bouwmaterialen zoals stro en kurk staan bekend om hun hoge isolatiewaarde en goeie energieprestaties.

Wil je ook genieten van een ecologische nieuwbouwwoning? Blavier werkt altijd met bouwmaterialen en -technieken die aan de strengste eisen voldoen, ook op het vlak van gezondheid en milieu. Daardoor profiteer jij van een duurzame en comfortabele woning én doe je het milieu een groot plezier. Aarzel niet om de woonexperts van Blavier te contacteren voor meer informatie.

Delen