3 tips voor een praktische en onderhoudsvriendelijke oprit

Ben je aan het bouwen of droom je van je eigen nieuwbouwwoning? Dan zul je ook moeten nadenken over de inrichting van de tuin en de oprit. Wat valt er nu te beslissen over de oprit, vraag je je misschien af? Best veel, want je gebruikt je oprit uiteindelijk elke dag. De keuzes die je nu maakt beïnvloeden ook hoe praktisch en onderhoudsvriendelijk de oprit zal zijn. Daarom hebben wij alvast enkele concrete tips om je oprit op een doordachte manier aan te leggen.

De juiste bestrating kiezen

Je kunt je oprit met verschillende materialen bestraten. Betonklinkers zijn klassiekers, maar je kunt ook kiezen voor natuurstenen tegels, keramische tegels, grind, grasdallen …

Klassieke klinkers

De meeste Belgen kiezen er nog altijd voor om hun oprit en tuinpaadjes te bestraten met betonklinkers. Niet onlogisch, want klinkers zijn stevig en makkelijk te verwerken en gaan erg lang mee. Veel onderhoud vergen ze evenmin. Betonklinkers zijn ten slotte vorstbestendig (volgens de norm EN 1338) en dus een veilige keuze in de winter, want je zult er niet makkelijk op uitglijden.

Toch hebben klinkers ook enkele bekende nadelen. Zo zullen sommige klinkers in je oprit al na enkele jaren verzakken. Er kan ook kalkaanslag verschijnen, die je kunt voorkomen of verwijderen, maar die evengoed vanzelf weer kan verdwijnen.

Elegante natuursteen

Geen bouwmateriaal is zo elegant als natuursteen. De soorten natuursteen waarmee je je oprit kunt bestraten, zoals graniet en blauwe hardsteen, zijn extreem hard en sterk, maar wel een pak duurder dan klinkers.

Reinig je oprit uit natuursteen in het begin alleen met zuiver water. Daarna kun je gewone reinigingsproducten gebruiken, maar kies altijd voor milde producten die niet aan de steen kunnen vreten. Zuren zijn absoluut te vermijden.

Grind

Wie budgetvriendelijk wil bouwen, kan kiezen voor grind, de goedkoopste keuze voor je oprit. Naast de prijs is ook de makkelijke plaatsing een voordeel. Nadelen zijn, volgens sommigen, de onstabiliteit en het lawaai van de knarsende kiezeltjes. Bovendien moet je het grind regelmatig aanvullen zodat er geen putten ontstaan. Gelukkig bestaan er methodes om het grind minder snel te doen verschuiven. Raadpleeg een bouwspecialist voor meer informatie.

Niet te veel planten langs je oprit

Een tuin is pas een tuin als er voldoende groen aanwezig is. Vul je gazon dus gerust aan met bomen, struiken en bloemenperken. Maar als je het onderhoud van je oprit tot een minimum wil beperken, overdrijf je het best ook niet met groen in de buurt van je oprit. Je zult afgevallen bladeren en verwelkte bloemen nu eenmaal regelmatig moeten oprakelen. Een verharde oprit met klinkers of andere tegels is in dit opzicht handiger dan grind, al moeten we erbij vermelden dat bladeren groene of bruine vlekken kunnen achterlaten op je tegels, want niet zozeer een probleem is voor grind.

Een oprit op de schaal van je bouwgrond en woning

Onze laatste tip: denk goed na over de grootte van je oprit. Voorzie voldoende ruimte voor je auto of auto’s, maar overdrijf ook niet. Hoe kleiner de oprit, hoe minder onderhoud je hebt en hoe meer ruimte erover blijft om een mooie voortuin in te richten.

Vraag gerust advies aan de experts van Woningen Blavier. Wij kunnen jou helpen om de juiste beslissing te maken die aan al je eisen en verwachtingen voldoet.