4 tips voor wie een klein huis wil bouwen

petite maison

Als het gaat over minder geld uitgeven, spitst iedereen de oren. Wat denk je bijvoorbeeld van het bouwen van een kleine woning? De financiële voordelen zijn overduidelijk. Je bespaart tienduizenden euro’s door bewust te kiezen voor een kleine woning.

Een klein huis bouwen: is het iets voor jou?

Wist je dat de gemiddelde oppervlakte van een woning de afgelopen jaren stevig gedaald is? Een nieuw appartement beslaat gemiddeld 70 m2 terwijl een vrijstaand huis gemiddeld 105 m2 in beslag neemt.

Niet verwonderlijk, want de bouw van een klein huis is significant goedkoper qua arbeid en materiaalkosten. Daarnaast zijn de kosten van het dagelijkse gebruik ook zeer beperkt (energierekening en onderhoud).

We geven je graag 4 tips om goed van start te gaan.

1. Zo weinig mogelijk muren

Het is belangrijk om zo veel mogelijk ruimte te creëren binnen een kleine woning. Hiervoor ben je genoodzaakt om opofferingen te maken. Door grotere ruimtes te creëren ga je je woning toegankelijker maken en vooral veel meer plaats aanmaken. Je ruimte wordt hierdoor een stuk overzichtelijker, waardoor je snel vergeet dat je in een kleine woning woont.

Idealiter bouw je een gelijkvloerse woning: je hoeft dan geen lastige trappen te beklimmen en ook geen dure funderingen te voorzien voor een extra verdiep.

2. Vergeet je ramen niet!

Om het ruimtelijke gevoel in een kleine woning te optimaliseren, voorzie je het best voldoende ramen.

3. Veranda en terras in één: geniet van het buitenleven

Beschik je over een voor- of achtertuintje en wil je daar iets gezelligs van maken? Combineer je terras dan met een veranda.

4. Optimaliseer je interieur

Laten we nog even verder gaan met de inrichting van je kleine woning:

  • Ga voor opslagruimte in de hoogte
  • Gebruik converteerbare of stapelbare meubels
  • Verwerk een discreet bureautje in de eetkamer
  • Maak gebruik van XXL-tegels om zo je ruimte visueel te vergroten

Blavier garandeert kwaliteit op maat

Wacht niet langer en contacteer een expert in de bouwsector. Blavier luistert graag naar jouw ideeën voor een kleine woningen respecteert je budget. Wil je meer concrete ideetjes opdoen? Kom dan zeker eens langs in een van onze kijkwoningen!