Airconditioning en koeling in je nieuwbouwwoning: wat zijn de opties?

Wil je in je nieuwbouwwoning te allen tijde genieten van een aangenaam binnenklimaat? Dan is het zinvol om al tijdens het bouwproces stil te staan bij je opties wat betreft airconditioning, koeling en verwarming. In dit artikel bekijken we de voornaamste mogelijkheden om je woning comfortabel en zuinig te koelen in de warme zomermaanden.

Airconditioning

Airco’s of climatisatoren zuigen warme lucht uit je woning en vervangen die door koele lucht. Toch is niet elke airco hetzelfde. Bij de aankoop en installatie van een airco moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de plafondhoogte en de oppervlakte van een ruimte, het aantal bewoners, de oriëntatie, …

Vaste airco

Een vaste airconditioner is een installatie die bestaat uit een buitenunit verbonden met een of meerdere binnentoestellen. De binnenunits worden doorgaans zorgvuldig en discreet geïntegreerd in het interieur. Split-airco’s bestaan uit een binnen- en buitenunit die via een leiding met elkaar verbonden zijn. Ze leveren een beter resultaat en produceren minder geluid dan andere toestellen.

Verplaatsbare airco

De verplaatsbare airco is een monoblock-toestel. Zo’n airco bestaat uit één toestel dat je op een strategische locatie in je huis moet plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van een deur of raam, zodat de lucht naar buiten kan. Een nadeel van dit toestel is dat het wel wat geluid produceert (ongeveer evenveel als een koelkast). Er zijn types die koelen met water en met lucht.

Omkeerbare airco

Net zoals een klassieke airco kan een omkeerbare airco koele lucht produceren. Daarnaast kan hij ook warmte genereren, waardoor je dit toestel kunt gebruiken als airco én ruimteverwarming. Een omgekeerde airco onttrekt in de zomer warmte uit de binnenlucht en voert die af naar buiten, terwijl hij in de winter net het omgekeerde doet.

Koelen met een warmtepomp?

Laat je een warmtepomp plaatsen in je nieuwbouwwoning? Dan kun je die aan je airco koppelen en je woning dus koelen of verwarmen met warmte uit de lucht, het water of de bodem.

Houd je airco betaalbaar!

Airconditioning heeft de naam elektriciteit te verslinden. Nochtans zijn er enkele eenvoudige tips waarmee je energie kunt besparen én toch kunt genieten van airco in huis. In de zomer kun je bijvoorbeeld ’s nachts de ramen openen en de airco even uitzetten. Overdag de (rol)luiken sluiten helpt ook om je woning koel te houden.

Op zoek naar groene oplossingen om je woning te koelen? Maak een afspraak met een bouwadviseur van Blavier en ontdek welke optie het best bij jouw project past.