Alles wat je moet weten over een hypothecaire lening aangaan

Het is eindelijk zover: je bent klaar om jouw droomwoning realiteit te maken. Of je nu een woning wil kopen of bouwen, in de meeste gevallen moet je daarvoor een lening aangaan. Hier lees je álles wat je moet weten over woonkredieten.

Hoe veel geld kun je lenen?

Vóór je een hypothecaire lening aangaat, moet je je uiteraard afvragen wat je leencapaciteit is. Met andere woorden: wat is het bedrag dat je maandelijks kunt missen om je lening af te betalen zonder de betaling van je vaste en variabele kosten in het gedrang te brengen? In principe mogen de maandelijkse afbetalingen niet meer dan een derde van je inkomsten bedragen. Veel hangt dus af van je gezinsinkomen, de gezinsgrootte, de looptijd, … Online vind je meerdere handige tools om te berekenen hoeveel je precies kunt lenen en afbetalen.

Waar kun je het best geld lenen?

Neem in eerste instantie contact op met je eigen bank. De meeste banken kunnen een voordeliger voorstel doen aan hun eigen, trouwe klanten. Toch kan het ook lonen om te rade te gaan bij andere financiële instellingen en de voorstellen te vergelijken. Er zijn banken en hypotheekwinkels die zich specialiseren in woonkredieten en die je dus een voorstel op maat kunnen doen. Leg de verschillende rentevoeten uiteindelijk naast elkaar en kies op basis daarvan de beste voorwaarden. Let wel: hou ook rekening met de looptijd en eventuele andere voorwaarden.

Een hypothecaire lening is een complexe materie. Is er iets wat je niet begrijpt? Aarzel niet om meer informatie te vragen!

Je gezin beschermen met een schuldsaldoverzekering

Tegenwoordig sluiten heel veel kopers en bouwers ook een schuldsaldoverzekering af wanneer ze een lening aangaan. Lenen houdt nu eenmaal een zeker risico in. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer jij of je partner overlijden? Kan de langstlevende de afbetalingen nog aan? Om dat soort vervelende situaties te voorkomen, is er dus de schuldsaldoverzekering, een soort levensverzekering die de verzekerden beschermt in geval van overlijden. Je hoeft je niet langer zorgen te maken over torenhoge afbetalingen, want die betaalt je verzekeraar dan voor jou.

Een lening aangaan: hoe zit het met de woonbonus?

Tot vorig jaar kon je in Vlaanderen genieten van een woonbonus wanneer je een hypothecaire lening afsloot. Vanaf 1 januari 2016 is er een geïntegreerde woonbonus, een belastingvermindering van 40 procent gedurende de looptijd van de lening. Lees hier alles over de voorwaarden en het bedrag van dit belastingvoordeel. In Wallonië en Brussel bestaan er andere premies en gelden er andere voorwaarden.

Bouwen en lenen met een beperkt startkapitaal

Veel mensen bouwen al op een jonge leeftijd een huis, wat op de lange termijn voordeliger uitkomt dan een huis huren. Maar op jonge leeftijd beschik je meestal niet over een grote inbreng. Daarom is het belangrijk om budgetvriendelijk te bouwen. Blavier raadt de sleutel-op-de-deurmethode aan, een betaalbare en transparante werkwijze. Je bepaalt vooraf wat je wil en wat je budget is. Geen verrassingen achteraf. En toch geniet je alle voordelen van een nieuwbouwwoning op maat.

Huren, kopen of bouwen?

Op dit moment is een nieuwbouwwoning een interessante en slimme investering. Een bestaand huis kopen brengt over een periode van bijvoorbeeld twintig jaar méér kosten met zich mee dan zelf een huis te laten bouwen. Uiteraard hangen de prijzen sterk af van de locatie en de afwerkingsgraad, maar over het algemeen verdient een nieuwbouwwoning zichzelf snel terug ten opzichte van een huur- of koopwoning.

Bovendien is lenen anno 2016 bijzonder interessant. Nog nooit was bouwen zo voordelig als nu, en dat heeft alles te maken met de historische lage rentevoeten op hypothecaire kredieten. Daarnaast is ook geavanceerde technologie voor in huis, zoals domotica, de laatste jaren betaalbaar geworden.

Hoe je financiële situatie er ook uitziet, Blavier helpt je om je droomwoning te realiseren!