Alles wat je moet weten over je huis renoveren

Je huis is veel meer dan vloeren, muren en een dak. Het is je thuis, waar je na een lange werkdag tot rust komt en waar je tijd doorbrengt met je gezinsleden. Veel mensen houden oprecht van hun huis en willen er graag zo lang mogelijk blijven wonen. Maar woningen verouderen én we verlangen almaar meer van een huis. De oplossing? Verbouwen en renoveren, zodat je huis even comfortabel en aangenaam wordt als een nieuwbouwwoning. Het klinkt eenvoudig, maar uiteraard komt er heel wat bij kijken.

Waarom je huis renoveren?

De ene renovatie is uiteraard de andere niet. Veel mensen spreiden hun verbouwingen en renovatieprojectjes over verschillende jaren. Het ene jaar breken ze de oude badkamervloer uit, terwijl ze in het volgende jaar de hal een nieuwe verflaag geven. Veel hangt af van je behoeften. Er zijn meerdere redenen denkbaar om je bestaande woning of appartement te renoveren:

Je behoeften of je gezinssituatie zijn veranderd

Misschien zag je gezinssamenstelling er helemaal anders uit toen je de woning kocht of bouwde. Zijn de kinderen ondertussen het huis uit? Of is er net een kindje bijgekomen? In elk geval kun je bepaalde ruimtes in je huis herbestemmen. Wie plaats over heeft, kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een oude slaapkamer om te toveren in een sauna. Maar je kunt eveneens een renovatie aanvatten om je huis klaar te maken voor de komst van een nieuwe bewoner.

Groter wooncomfort

Zowel met kleine als met grote renovatieprojecten kun je je huis klaarstomen voor de toekomst en je wooncomfort vergroten. Sommige projecten vergen relatief weinig werk maar hebben toch een positieve impact op je comfort. Denk maar aan nieuwe stopcontacten plaatsen of de verwarmingsketel vervangen. Zie je het grootser, dan kun je niet om breekwerken heen. Een muur uitbreken, een nieuwe deur plaatsen of de woonkamer opnieuw inrichten … Zulke werken vergen tijd en geld, maar kunnen de waarde en het gebruiksgemak van je huis wél aanzienlijk verhogen. Daar profiteer je nu van als bewoner, maar ook later, wanneer je de woning opnieuw verkoopt.

Isolatie en energieprestaties

De laatste jaren kiezen almaar meer eigenaars ervoor om bij een verbouwing en renovatie meteen opnieuw te isoleren. Dat doen ze doorgaans om deze redenen:

  • Een goed geïsoleerde woning is aangenamer: je hebt minder last van tocht, koude winters en hete zomers.

  • Dankzij isolatie hoef je veel minder te verwarmen, wat een flinke besparing oplevert.

  • Er bestaan aantrekkelijke premies en voordelen voor wie investeert in isolatie en duurzame energie. Hoe beter de energieprestaties, hoe voordeliger!

Tip: Vergeet je ramen en deuren niet! Isolatie is niet louter een kwestie van een dikke laag isolatiemateriaal in je muren en dak, ook dubbele of driedubbele beglazing en isolerende raamprofielen zijn onmisbaar als je de warmte binnen wilt houden.

Financiële voordelen van een renovatie

De overheid maakt renoveren en isoleren aantrekkelijk door fiscale voordelen en premies uit te reiken. Dit zijn enkele voordelen waar je mogelijk recht op hebt als je je bestaande huis de 21ste eeuw inloodst:

  • Vlaamse renovatiepremie voor structurele werken (bijvoorbeeld nieuwe gevelbekleding of draagvloeren vervangen), werken aan het dak, vernieuwing van het buitenschrijnwerk en vervanging of plaatsing van nieuwe technische installaties.

  • Vlaamse verbeteringspremie voor kleinere renovatiewerken.

  • Vlaamse aanpassingspremie voor werken die je huis toegankelijker maken voor oudere bewoners.

  • Verlaagd btw-tarief van 6 procent voor woningen ouder dan 10 jaar.

Bestaande woning kopen en renoveren?

Ben je op zoek naar een nieuwe thuis? Dan twijfel je misschien nog tussen een bestaande woning kopen en een nieuwbouwwoning bouwen. Beide hebben duidelijke voordelen, al is het vaak moeilijk om goed in te schatten waarmee je je op lange termijn het grootste voordeel doet. Een bestaande woning is veelal goedkoper dan een bouwgrond kopen en een nieuw huis bouwen, maar als je de kosten van de renovatie in rekening brengt, ziet het plaatje er misschien al anders uit. Bovendien slaag je er maar moeilijk in om een bestaande woning even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoning. In een gerenoveerd huis mag je dus rekenen op hogere maandelijkse facturen.