Bouwtrend 2015: “Ook jongeren worden met baksteen in de maag geboren”

Jongeren zijn bereid om te besparen op vakanties, restaurantbezoekjes en kledij om hun droomwoning te realiseren. Ze vinden rust en comfort even belangrijk als hun ouders én ze beseffen dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. Het zijn slechts drie opmerkelijke inzichten uit ons jaarlijkse trendrapport over de Belgische woningmarkt.

Voor de derde keer al trokken onze enquêteurs eropuit om de Belgische woonbouwmarkt in kaart te brengen. Dit jaar richtten ze hun pijlen op de jongeren. Wat zijn hun woonverwachtingen? Hoeveel bedraagt hun bouwbudget en hoe zien zij de huidige woon- en bouwmarkt evolueren? Op deze en nog veel meer vragen geven we je de komende weken een antwoord via onze blog. Vandaag presenteren we al enkele algemene resultaten.

Het derde bouwtrendonderzoek: de cijfers

De rondvraag gebeurde bij 600 Belgen, waarvan 22% 20-24 jarigen, 33% 25-34 jarigen, 27% 35-44 jarigen en 18% 45-55 jarigen. De studie geeft een representatief beeld van de intenties en voorkeuren van de gemiddelde kandidaat-bouwer, koper of verbouwer uit Vlaanderen (52%) en Wallonië (48%) en ook van de latente bouwers en kopers van de toekomst (20-24 jarigen). De huidige generatie jongeren wil, net als hun ouders, óók een eigen woning.

Hun voorkeur gaat naar een instapklare woning (46%) of een bestaande woning om te renoveren. Het is duidelijk: de Belg wordt nog steeds met een baksteen in de maag geboren. 4 op 10 van de 20-24 jarigen heeft ook werkelijk de intentie om een woning te kopen, 7% om te bouwen en 5% om zijn eigen woning te renoveren. De overige 44% heeft nog geen plannen. 80% verwacht om voor zijn 40ste een eigen woning te kunnen kopen. Zelfs 4 op 10 van de jongste generatie verwacht hun droom al binnen maximum 5 jaar te kunnen waarmaken.

“Dit komt de kwaliteit van ons woningpark ten goede”

“De economische situatie maakt het kopen of bouwen van een woning er niet gemakkelijker op. We zien echter dat veel mensen toch graag zo snel mogelijk een eigen woning willen en zo op de koopmarkt terechtkomen. Bouwen wordt als initieel duurder gezien, maar met enkele juist geplaatste stimulansen zou een aanzienlijke groep toch bouwen in plaats van te kopen, wat de kwaliteit van ons woningpark in België zeker ten goede zou komen,” zegt Stefan Hallez van Woningen Blavier. De komende weken gaan we dieper in op enkele opmerkelijke resultaten. Hou dus zeker onze blog in het oog!