Buitenschrijnwerk van je woning: aluminium, staal, pvc of hout?

Wie een huis gaat bouwen, staat voor een heleboel keuzes. Een niet onbelangrijke keuze is het buitenschrijnwerk van je woning. Kies je voor aluminium, staal, pvc of toch het authentieke hout? De beste manier om de knoop door te hakken, is het maken van een lijstje met pro’s en contra’s van ieder materiaal. We zetten je alvast op weg met onderstaand overzicht.

Schrijnwerk in hout: authentiek charme maar veel onderhoud

Hout wordt al honderden jaren gebruikt als het buitenschrijnwerk. De natuurlijke looks spreken nog steeds veel mensen aan. Bovendien past hout bij alle stijlen, van klassiek tot hedendaags. De keerzijde van de medaille is dat hout veel onderhoud vergt: afschuren, lakken, stofvrij maken, lakken en/of verven, … Wat betreft de thermische isolatie haalt hout goede scores en is de kans op koudebruggen klein.

Voor jou geen standaardramen maar unieke ontwerpen en modellen? Dan zit je goed bij hout! Hout kan immers perfect bewerkt worden waardoor je kan kiezen voor ronde ramen, gebogen ramen, …

PVC deuren en ramen: een indrukwekkende isolatie

PVC heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling gekend en groeide zo uit tot één van de populairste materialen. Op isolatievlak kan PVC sterkere cijfers voorleggen dan hout wat je verbruik en wooncomfort ten goede komt. Daarnaast bespaar je ook op het onderhoud want PVC is zeer onderhoudsvriendelijk. In tegenstelling tot hout is het weerbestendig en hoef je je dus geen zorgen te maken over rotting of corrosie.

Naast de technische kwaliteiten wegen ook de looks door in het beslissingsproces. PVC biedt je een waaier aan mogelijkheden qua kleuren en stijlen. Hedendaagse kleuren, een houtlook of aluminiumlook? Allemaal perfect mogelijk met PVC! Verwacht echter geen speciale modellen of architecturale pareltjes. PVC is vooral bedoeld voor standaardmaten. Het voordeel daarvan is dan weer dat PVC in de meeste gevallen het goedkoopst is.

Aluminium: moderne profielen

Aluminium is een duur maar onderhoudsvriendelijk materiaal dat duurzaam en zeer sterk is. De grote stabiliteit van het materiaal maken grote raampartijen met vlakke profielen mogelijk. Speciale vormen zijn daarentegen moeilijk te produceren en zullen bijgevolg heel wat kosten. En hoewel aluminium ook heel wat kleurmogelijkheden biedt, brengt het kleuren van de profielen een (grote) meerprijs met zich mee.

Op vlak van isolatiewaarden moet aluminium het afleggen tegen PVC. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen als standaard PVC-ramen zal je heel wat meer moeten neertellen. Stel jezelf dan de vraag of die meerprijs het ook effectief waard is.

Ramen in staal: industriële looks

Wie stalen ramen zegt, denkt meestal aan oude, industriële gebouwen. Toch maakt staal ook nu nog furore. Net als aluminium is het een zeer stevig materiaal dat heel wat gewicht kan torsen en uiteenlopende kleur- en vormmogelijkheden biedt. Stalen ramen zijn het minst inbraakgevoelig maar zijn zeer zwaar waardoor er ook aangepast beslag vereist is. Ook hier zal je heel wat moeten neertellen om in de buurt te komen van de isolatiewaarde van PVC.

Desondanks hun onmiskenbare charme worden stalen ramen niet zo frequent gekozen voor woningen omwille van hun hoge prijskaartje.

De ideale materiaalkeuze is afhankelijk van de looks, de isolatiewaarde en het uiteindelijke budget. Je bouwadviseur en architect weten als geen ander wat de perfecte mix is van budget en looks en kunnen je dus helpen om de knoop door te hakken.