Compact bouwen is verstandig besparen

Compact bouwen is niets nieuws en de laatste maanden wint het bouwconcept almaar meer aan populariteit. Een compacte woning helpt je namelijk om te besparen. Zo hoef je jouw zuurverdiende centen niet langer in de verwarming van je te woning pompen. Jammer genoeg heeft het bouwconcept met enkele vooroordelen af te rekenen. Daar maken we hier korte metten mee.

Compact bouwen ≠ klein bouwen

Zeg je ‘compact’? Dan klinkt dat voor velen als ‘klein’. Niets is minder waar als we het over compact bouwen hebben. Compact bouwen komt erop neer dat het bewoonbare volume of de binnenruimte gemaximaliseerd wordt op een zo klein mogelijke buitenoppervlakte. De grootte van je woning bepaal je dus nog altijd zelf, maar je haalt er wel (veel) meer uit!

Maar wat bepaalt nu juist de compactheid van een woning? Het antwoord op die vraag ligt in de verhouding tussen het beschermde woonvolume en de warmteverliesoppervlakte. Onder het beschermd woonvolume vallen de verschillende ruimtes die verwarmd moeten worden. Het warmteverliesoppervlakte bestaat uit de buitenoppervlakte waarlangs de warmte kan ontsnappen. Denk daarbij aan buitenmuren, ramen en daken maar ook de niet-geïsoleerde garage of niet-geïsoleerde zolder.

Een rijhuis is per definitie dan ook een compacte woning aangezien de woning maar langs twee muren warmte verliest. Een open bebouwing kan dan wel compact gebouwd worden maar heeft aan alle zijden van de woning warmteverliesoppervlakken.

Compacte woning ≠ modelwoning

Een ander hardnekkig voordeel is het fabeltje van typewoningen. Zo zou je gebonden zijn aan bepaalde ontwerpen waar je niet of amper van kan afwijken. Wat betreft de bouwschil is een kubus de meest compacte en energiezuinige vorm, hetzij met een zadeldak, hetzij met een piramidedak. Je hebt echter wel heel wat opties wat betreft de gevelbekleding, het schrijnwerk, … Om nog maar te zwijgen over de indeling en inrichting van het interieur.

Heb je een zuidelijk gerichte tuin? Dan wil je de keuken en woonkamer allicht aan de achterzijde van de woning inplannen om optimaal van het zonlicht te genieten. Of misschien wil je het loftgevoel op de bovenverdieping? Dan is het mogelijk om de bovenverdieping als één grote slaapkamer met een suite badkamer in te richten. De mogelijkheden zijn legio en zijn volledig afhankelijk van jouw smaken en behoeften. Een compacte woning kan dus voor iedereen op maat gebouwd worden: van jonge koppels over (grote) gezinnen tot senioren.

Een greep uit ons aanbod*:

Compacte rijwoning bouwen compacte woning bouwen Compacte rijwoning bouwen
Ontdek deze woning Neem een kijkje

*neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden van iedere woning te bespreken. Je kan ook steeds onze gratis catalogus aanvragen om de plannen te raadplegen en inspiratie op te doen met tal van realisaties.

Compact bouwen = tal van voordelen

De optimalisatie van de binnenruimte levert tal van interessante voordelen op. Zo telt een compacte woning weinig of geen koudebruggen waardoor er minder energie verloren gaat. Sterker nog: een compacte woning kan tot wel 30 procent minder energie verbruiken dan een niet-compacte woning van dezelfde grootte. Onder een niet-compacte woning verstaan we bijvoorbeeld een L-vorm of een woning met enkele nissen, uitsprongen of een aanbouw. Zulke woningen hebben meer buitenmuren en dus ook een groter warmteverliesoppervlak.

De besparingen beperken zich echter niet tot het verbruik. Minder buitenmuren, dat betekent ook minder materiaal. Minder materiaal betekent op zijn beurt dat er minder manuren gepresteerd moeten worden. Nog voor je energie aan het verbruiken bent, bespaar je dus al met een compacte woning.