Alles wat je moet weten over een condensatieketel

Het rendement van een condensatieketel is veel hoger dan dat van een traditionele cv-ketel.

Energiezuinig wonen wordt almaar belangrijker. Door je steentje bij te dragen, spaar je niet alleen de planeet, maar kun je ook aanzienlijk besparen op je energiekosten. Ben je op zoek naar ecologische oplossingen om je woning duurzamer te maken? Dan mag een condensatieketel niet ontbreken. Wij maken je wegwijs.

Werking en onderhoud

Bij een traditionele cv-ketel verdwijnen de rookgassen door de schoorsteen. Een condensatieketel recupereert de warmte van de rookgassen. Door die te hergebruiken – de waterdampen condenseren door afkoeling in een warmtewisselaar – daalt het energieverbruik en stijgt het rendement.

Een condensatieketel is verplicht sinds september 2015, zowel bij de vervanging van oude cv-ketels als bij de installatie in een nieuwbouwwoning (als je dit type verwarming kiest). Het gaat om een Europese richtlijn die past binnen een globale energiezuinige strategie en die energieverbruik drastisch wil verminderen. Hou er rekening mee dat het onderhoud van een condensatieketel om de twee jaar verplicht is in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel.

De voordelen van een condensatieketel

Een condensatieketel biedt tal van voordelen. Dit zijn de voornaamste:

  • Ecologischer dan een traditionele cv-ketel: minder uitstoot van CO2 en andere gassen.
  • Een nóg hoger rendement (109%) in vergelijking met een hoogrendementsketel (92%).
  • Minder energieverbruik (35%) ten opzichte van een klassieke cv-ketel.
  • Compacter dan bijvoorbeeld een mazoutopslagtank.

Een verwarmingsketel is een langetermijninvestering

Investeren in de toekomstOok al is een condensatieketel duurder dan zijn voorgangers, toch verdien je de investering op termijn terug. De terugverdientijd hangt van een aantal factoren af zoals de grootte van je woning en je energieverbruik. De prijs schommelt tussen 1.500 en 4.000 euro.

Tip: voor de aankoop van een condensatieketel kun je – als je aan de voorwaarden voldoet – gebruikmaken van een premie.

Heb je nog vragen over het gebruik van condensatieketels? De experts van Blavier staan je graag te woord met advies op maat!