Dakraam of dakkapel: wat kies je het best?

dakraam

Ben je van plan om een eigen woning te bouwen. Dan zul je heel wat knopen moeten doorhakken. Zo zul je bijvoorbeeld moeten kiezen tussen een dakraam en een dakkapel. Om de juiste keuze te kunnen, is het belangrijk om goed het verschil tussen beide te kennen.

Het verschil tussen een dakraam en een dakkapel

Een dakraam wordt vaak ook een Velux genoemd. Het neemt meer dakoppervlakte dan een dakkapel, maar zorgt ook voor meer invallend licht en een betere ventilatie.

Een dakkapel oogt klassieker en heeft meer charme dan een dakraam. Zeker bij een oudere woning zorgt het voor extra cachet.

De plaatsing

Het fundamentele verschil tussen beide oplossingen heeft te maken met de hellingsgraad van je dak. Een dakraam kun je plaatsen op alle daken met een hellingsgraad van 15 tot 90 graden. Voor een dakkapel heb je een dak van minstens 30 graden nodig. Ook de installatie is een stuk complexer. Dat komt omdat een dakkapel gevolgen heeft voor de structuur van je woning en voor een te zware belasting kan zorgen. Enkel een schrijnwerker heeft de nodige vaardigheden om een dakkapel te plaatsen. Zo’n constructie kan namelijk tot 600 kilo wegen.

Een dakraam: de eenvoudigste oplossing

Een dakraam is heel wat makkelijker te plaatsen en omdat de techniek niet stilstaat wordt het mettertijd alleen maar eenvoudiger. Al betekent dat niet dat elke handige harry een dakraam kan plaatsen. Sowieso moet je een deel van je dak verwijderen en een chassis construeren. Twijfel je aan je eigen kunnen, dan laat je deze klus dus het best over aan een professional.

Bij de keuze tussen een dakraam of een dakkapel moet je dus niet alleen rekening houden met het esthetische aspect. Vooral de beperkingen qua plaatsing zijn doorslaggevend.

Blavier kan je helpen om de beste keuze te maken. Zit je met vragen? Neem gerust contact op, we antwoorden je zo snel mogelijk.