De ideale ruimte-indeling voor je nieuwe woning

Een nieuwbouw is vandaag gemiddeld 96 vierkante meter groot, ten opzichte van 101 in 2013 en 111 in 2012. Deze trend wordt enerzijds veroorzaakt door een groter aandelen van appartementen bij nieuwbouw. Maar we bouwen ook steeds compacter dus de manier waarop we met de beschikbare ruimte omspringen moet mee evolueren. Richt je je woning slim in, dan hoeft die ruimtebeperking geen consequenties te hebben voor je comfort. We geven je alvast enkele tips mee.

Compact bouwen zit in de lift. Het is energiebesparend en ook je portemonnee vaart er wel bij. Maar een kleiner volume mag niet betekenen dat je inboet aan comfort. Daarom is het noodzakelijk dat je al tijdens de ontwerpfase van je droomwoning rekening houdt met een aantal ruimtebesparende maatregelen. We geven je per leefruimte enkele tips.

De keuken

Een keuken mét kookeiland vereist een grotere ruimte dan een klassieke opstelling. Is een aparte eetruimte gewenst in de keuken? Ook dan heb je uiteraard extra meters nodig. Tegenwoordig worden de standaardmaten van 4 op 4 meter vaak overschreden. Kies in elk geval voor een keuken met een efficiënte kastindeling.

De bergruimte

Een gouden tip: bespaar niet op je bergruimte. Het is een van de nuttigste ruimtes in een woning. Zéker als je géén garage hebt. Het is dé plek waar je je rommel stouwt en ook je wasmachine en droogkast krijgen er een plaats. Voorzie eventueel ook een plek om oud papier en PMD-afval te bewaren.

ruimte-indeling

De woonkamer

Een woonkamer maak je zo klein of groot als je zelf wilt. Een ruimte van 8,5 op 4,5 meter volstaat voor een gemiddeld gezin. Wil je extra ruimte besparen, kies dan voor een klein salon. Een driezit staat fraai, maar neemt veel ruimte in. Beperk je tot een tweezit en ga voor een compacte opstelling. Zo profiteer je optimaal van de ruimte. Ook je salontafel hoeft niet groot te zijn. Hang je de televisie aan de muur, dan heb je geen tv-meubel nodig.

De garage

Steeds meer nieuwbouwwoningen hebben geen garage. Logisch ook, want de wagens van vandaag kunnen perfect buiten gestald worden – ook in de winter. Geen inpandige garage bespaart je gemakkelijk enkele tienduizenden euro’s, en dan rekenen we de energiekosten nog niet mee. Heb je toch graag een overdekte parkeerplaats voor je wagen, dan is een carport een goed alternatief. Die neemt veel minder ruimte in en is een pak goedkoper dan een garage.

De slaapkamer

Een slaapkamer hoeft echt niet groot te zijn. Overdag vertoef je er zelden. Je hebt wel voldoende bergruimte nodig. Een aparte dressing voor heel je garderobe staat fraai, maar daardoor ‘verlies’ je ook heel wat vierkante meter. Heb je er niet de ruimte voor, dan is een uit de kluiten gewassen kleerkast prima.

De kinderkamer

Ook een kinderkamer hoeft niet exuberant groot te zijn. Hou er wel rekening mee dat kleine kinderen groot worden, en dat dus ook hun kamer mee moet ‘groeien’. Plaats voor een bureau en een boekenkast is dus echt geen overbodige luxe.

De badkamer

De badkamer maak je zo ruim of compact als je zelf wilt. Meer en meer gezinnen zien de badkamer als een oase van rust en creëren dan ook graag hun eigen wellnessruimte. Dan is een grote badkamer te verantwoorden. Ook wie kinderen heeft, zal met wat extra ruimte uit de voeten kunnen. Heb je niet veel plaats, kies dan een zogenaamde ‘snelle badkamer’: een strook van 3 vierkante meter met langs een zijde een douche en aan de andere kant een wasbak.