De oriëntatie van je tuin: niet per se zuidelijk gericht

orientation du jardin

Overweeg je renovatiewerken of de bouw van een nieuwe woning? En wil je vooral aandacht besteden aan je stukje groen? Voor de oriëntatie van hun tuin verkiezen eigenaars meestal een zuidelijke richting. Denk er echter aan dat geen enkel terrein hetzelfde is en het dus beter is om je niet op die oriëntatie vast te pinnen. In dit artikel leggen we je uit hoe je ook kunt genieten van een tuin die niet zuidgericht is.

Sta jij vroeg op? Dan heb jij meer aan een oostelijk gerichte tuin!

Dat is inderdaad de beste ligging voor jou indien je graag ’s ochtends van de zon geniet of extra veel lichtinval wil tijdens het ontbijt. We raden je aan om de aankleding van je tuin licht te houden. Kies voor pastelkleuren (roze, lichtblauw, lichtgroen,…) en lichte materialen, bv. kleine opklapbare tuinstoelen en een parasol in canvas op het terras, een houten bank en hangende bloempotten. Een oostelijk gerichte tuin staat gelijk aan ontspanning en rust. Voeg er ook grassen aan toe voor een landelijke toets.

Koers op het westen

Ben je, alleen of in goed gezelschap, meer te vinden voor een late apero en gezellige avondjes in openlucht? Dan zal je helemaal gelukkig worden van een westelijk gerichte tuin. Met zo’n oriëntatie  kan je rekenen op warmte en een mediterrane sfeer. In dit geval kies je eerder voor zwaardere, meer comfortabele meubelen in combinatie met vrolijke kleuren (oranje, rood, turkoois,…). Zo zal je in je tuin ten volle kunnen genieten van de zonsondergang. Voor de koudere seizoenen voorzie je het best een stevig windscherm. Voor de rest hoef je alleen nog maar aan enkele kussens en een plaid te denken, en je zal je tuin niet meer uit willen komen!

Laatste optie voor de oriëntatie van je tuin

Een tuin met noordelijke richting is op het eerste zicht misschien minder aantrekkelijk omdat de zon de hele namiddag achter de woning verstopt blijft. Toch is het mogelijk om er ongeacht het seizoen een aangename plek van te maken. Kies voor een zen-aankleding met fontein, zijdeachtige materialen en witte tinten en zorg voor voldoende groene planten om het geheel leven te geven. De stukken tuin waar veel schaduw valt, geef je licht door lichtgele bloemen te planten.

Voor een resultaat dat aan je verwachtingen beantwoordt, doe je best beroep op een expert. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de richting van je tuin. Bij Blavier geven we je alvast allerlei ideetjes en tips.