De verschillende stappen om een huis te bouwen

stappen om een huis te bouwen

Je hebt een stuk grond gekocht en een lening gekregen van de bank? Gefeliciteerd! Het echte werk kan nu beginnen. Wil je je bouwproject tot een goed einde brengen? In dit artikel zetten we de belangrijkste stappen voor de bouw van een huis op een rijtje. Pak er even pen en papier bij!

De eerste bepalende stap: het aanwerven van medewerkers

Eerst en vooral heb je om een huis te bouwen een stedenbouwkundige vergunning nodig. Hierdoor is het verplicht om een architect in te huren die de plannen zal tekenen en de uitvoering van de werken zal opvolgen. Onderschat zijn of haar rol zeker niet.

  • De architect waakt over de conformiteit en de stabiliteit van de bouw.
  • Hij of zij zal je ook advies geven over de beste materialen en het meest bekwame personeel voor elke stap in je bouwproject.

Droom je nu al van dat knusse eigen stekje? Dan moet je jezelf vooraf een belangrijke vraag stellen: wat is voor jou en de bouw van je huis de meest geschikte formule?

A) één of meerdere aannemers

Je kan ervoor kiezen om met één aannemer te werken, die de volledige werf zal opvolgen, of voor verschillende medewerkers. Dat hangt volledig van jouw voorkeur af. De tweede optie is op financieel vlak de interessantste, maar ook de moeilijkste. Je zal namelijk moeten coördineren tussen (vaak overvolle) agenda’s en veel offertes moeten bestuderen. En dan zwijgen we nog over de vertragingen die het project kan oplopen door het werken met verschillende partijen.

B) Een sleutel-op-de-deurwoning

Wil je op veilig spelen, dan kan je een beroep doen op een sleutel-op-de-deurfirma. Door voor Blavier te kiezen heb je de garantie dat je deadline en het vooropgestelde budget worden gerespecteerd. Je zal je op geen enkel moment nog zorgen moeten maken over het stappenplan van jouw bouwproject.

De lang verwachte stap: de start van de werf

Wanneer de plannen klaar zijn, kan eindelijk de eerste steen gelegd worden! Met de ruwbouw wordt eerst het geraamte van het huis gebouwd (de vloer, draagmuren, structuur,…) met betonblokken of met hout, dat overigens steeds meer gegeerd is. Jij beslist ook of je al dan niet een kelder onder je huis wilt. Het hele project wordt nog concreter wanneer je je gevel mag gaan aankleden: baksteen, pleisterkalk, hout, natuursteen… Keuze te over!

Isolatie en de ramen en deuren

Deze stap bestaat erin het geraamte op strategische plaatsen af te sluiten. In de eerste plaats moet het gebouw lucht- en waterdicht gemaakt worden door te isoleren. De hoofdredenen om het dak en de binnen- en buitenmuren te isoleren zijn:

  • het verlies van energie zoveel mogelijk beperken,
  • genieten van een ideale temperatuur in elk seizoen
  • en geluidshinder reduceren.

Ramen en deuren moeten dan weer beantwoorden aan heel specifieke criteria, zoals thermische en geluidsisolatie, weersbestendigheid, stevigheid, inbraakveiligheid, en natuurlijk ook de vormgeving. Investeren in kwalitatieve materialen, zoals aluminium of pvc, heeft alleen maar voordelen.

Verwarming & Sanitair

Niet iedereen is expert in loodgieterij en sanitaire installaties. Laat dit werk dus over aan een professional. Denk wel goed na over de locatie van de keuken en de badkamer om de plaatsing van de watertoevoer te bepalen. Op vlak van verwarming zijn er verschillende systemen: warmtepomp, condensatieketel op gas of op stookolie, boiler… Vervolgens kun je kiezen tussen klassieke of elektrische radiatoren of voor vloerverwarming, een erg voordelige en praktische optie. Kortom, je zal nog heel wat beslissingen moeten nemen.

Laatste stap bij het bouwen van een huis: de afwerking

Voor je je verhuisdozen kan uitpakken, is er natuurlijk nog een laatste stap. Verkies je een parket- of een tegelvloer? Waar wil je je verlichting plaatsen? De interieurinrichting zal een weerspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid en levenswijze. Denk dus aan elk detail.

Voel je je verloren of wil je graag inspiratie putten uit andere projecten? Blavier maakt het mogelijk om een kijkwoning te bezoeken. Natuurlijk is het resultaat perfect maatwerk. Indien je vragen hebt, aarzel dan niet contact op te nemen met de experten van Blavier of om een kijkje te nemen naar onze veelgestelde vragen, daar vind je nog extra informatie over het hele proces van het bouwen van een huis.