De zolder inrichten: meer ruimte, meer waarde?

Vroeger was de zolder louter een berghok voor het opslaan van spullen die weinig of nooit gebruikt worden. Meer en meer gezinnen zien echter de meerwaarde van een ingerichte zolder. Vooral bij compacte woningen vormt de zolder een interessante ruimte om in te richten als (extra) kamer. De zolder verschilt qua kamer wel van de rest van het huis. We geven je daarom enkele richtlijnen voor de inrichting van een gezellig nest onder je dak!

Wat kost een ingerichte zolder?

Wanneer je de zolder in je bestaande woning wilt inrichten, zijn er verschillende zaken die van invloed zijn op de kosten. Is het houtwerk of skelet in slechte staat? Dan mag je al gauw op 500 à 750 euro per m² rekenen voor de renovatiewerken. Wil je de ruimte ook verhogen? Dan mag je daar nog wat bijtellen. Ook de kosten voor de isolatie kunnen aardig oplopen als de zolder amper of niet geïsoleerd is. Als je voor het verbouwen van je zolder ‘from scratch’ moet beginnen, kunnen de kosten snel oplopen tot ruim 7500 euro.

Bouw je een nieuwe woning? Dan kan je alle wensen voor de zolderinrichting met je architect bespreken en wordt er uiteraard voldoende isolatie voorzien. Ook de prijs is dan volledig afhankelijk van de grootte, gebruikte materialen, isolatie, enzovoort.

Het ontwerp en het bewoonbare volume

Starten doe je bij het tekenen van het plan. Waar komt de trap? Moeten er scheidingsmuren en deuren geplaatst worden? Worden er extra ramen geplaatst? Alleen zo heb je een goed zicht op de totale bewoonbare oppervlakte en kan je de ruimte optimaal indelen. Een handige vuistregel: alles wat binnen de zone valt met een hoogte van minstens twee meter behoort tot de bewoonbare oppervlakte. De ruimte onder een hellend dak die lager dan twee meter is, kan je dan weer gebruiken voor (ingebouwde) kasten of om de zetel tegen te plaatsen.

Technieken en toegang

Aan een ingerichte zolder zonder elektriciteit heb je niets. Sommigen kiezen er bovendien voor om de zolder als master bedroom met badkamer en suite in te richten. In dat geval moeten ook de waterleidingen tot boven gelegd worden. Om nog maar te zwijgen van de ventilatie. Je kan al raden dat deze werken een stevige kost met zich meebrengen in een bestaande woning. Ben je nog op zoek naar een woning? Neem dan steeds de zolder goed onder de loep. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Daarnaast is ook de toegang tot de zolder een bepalende factor. Een eerste aanpassing is het vervangen van een wenteltrap door een rechte trap. Een steektrap mag dan wel meer ruimte innemen, de trap is veel veiliger. Bovendien is het allesbehalve evident om meubels en andere spullen naar boven te brengen via een wenteltrap. Vooraleer je aan de afbraakwerken begint, moet je rekening houden met de structuur van je woning. Denk daarbij aan dwarsbalken en draagmuren. In zulke situaties doe je er goed aan om eerst ten rade te gaan bij een architect.

Waarvoor zal de zolder dienen?

Een zolder biedt je carte blanche. Maak je er een heuse fitness en wellnessruimte van, een speelkamer voor de kinderen, een thuiskantoor of de master bedroom met alle nodige toeters en bellen? Het aankleden van de ruimte is uiteraard afhankelijk van de functie. Ga via het internet op zoek naar afgewerkte zolders zodat je een goed beeld kan vormen van de mogelijkheden. Ook je architect zal je graag helpen in het bepalen van de functie en inrichting.

Voldoende licht

Ook in de hoogste kamer van het huis is licht zeer belangrijk. Hoe een ruimte aanvoelt, wordt voor een groot stuk bepaald door het binnenkomend licht. Het is daarom aangeraden dat de ramen een oppervlakte van minstens 1/8e van de vloeroppervlakte beslaan. Houd er ook rekening mee dat een dakraam meer licht binnenlaat dan een dakkapel. Anderzijds is het wel zo dat een zolder met dakraam zonder rolgordijn sneller opwarmt dan een zolder met dakkapel. Leuk in de winter maar minder fijn tijdens een hete zomer.

Heb je bouwplannen en kom je graag meer te weten over de mogelijkheden van de zolder? Dan brengen we je graag in contact met één van onze adviseurs. In onze gratis catalogus kan je diverse realisaties raadplegen om zo een goed beeld te vormen en jezelf te inspireren!