Doe inspiratie op voor je begint te bouwen

Voor je start met bouwen, of zelfs al voor je te rade gaat bij een bouwbedrijf of een architect, is het aangewezen om je wensen eerst op een rijtje te zetten. Welke bouwstijl draagt je voorkeur? Welk wooncomfort wil je voorzien? … Tal van vragen, maar gelukkig ook tal van mogelijkheden om ideeën op te doen.

 

Keuze van de bouwgrond

Heeft u nog geen bouwgrond? Dan is het raadzaam even stil te staan bij de enkele belangrijke aspecten, voor u bouwgrond aankoopt. De prijs van een lap bouwgrond kan sterk variëren naargelang de streek, zo vindt men in het zuiden van het land nog grond aan 30-40€ per m², terwijl die in woongebieden in Vlaanderen al snel oploopt tot 200€ of zelfs 300€ per m² rond Brussel. Ook de ligging speelt hierbij een grote rol. Woont u het liefst in het stadscentrum, op het platteland of toch liever op een nieuwe verkaveling aan de rand van de stad?

Elke keuze heeft zijn consequenties, denk zo maar aan de lokale bouwvoorschriften, de grootte van de percelen, de aanwezigheid van nutsvoorzieningen enz. Het type woning dat u kan bouwen ligt meestal vast per grond en heeft ook zo zijn invloed op de prijs. Niet alleen is de bouwgrond voor een open bebouwing meestal duurder, ook de woning die erop komt te staan zal over het algemeen prijziger zijn dan een halfopen of gesloten bebouwing. Dit heeft te maken met het grotere bouwvolume met meer gevels, een groter dakoppervlak en meer ramen.

Esthetiek versus comfort, in functie van uw budget

De grond is uiteraard slechts het begin, ook voor de woning zelf staat u voor tal van keuzes. Esthetiek en comfort gaan soms hand in hand, doch lang niet altijd. Met comfort bedoelen we in eerste instantie het leefcomfort, maar verlies ook het onderhoudsgemak niet uit het oog. Neem bij wijze van voorbeeld een eventuele houtbekleding van de gevel. Esthetisch oogt dit vaak heel mooi in het begin, maar het wordt al snel lelijk als het niet correct onderhouden wordt. Veelal kosten esthetische details een pak extra geld. Een hoekraam is heel lichtgevend en mooi, maar kost een hoop geld voor extra versteviging. Een 4-gevel dak maakt uw woning heel eigentijds, maar is een stuk duurder dan dat zadeldak dat u bovendien toch net iets meer zolderruimte geeft…

Welke keuze u uiteindelijk ook maakt, het is belangrijk dat de keuze bewust gemaakt wordt. Uw architect zal u met raad en daad bijstaan bij het maken van uw keuzes. Maak uw keuzes ook niet overhaast. Veelal kan u al uw ideeën aftoetsen in bestaande woningen van vrienden en familie of in de showrooms van leveranciers.

“Alvorens onze keuze van gevelsteen en ramen vast te leggen, heb ik een aantal nieuwe verkavelingen in opbouw bezocht”, getuigt Stefan. “Onze voorkeur ging naar een dieprode gevelsteen, rood gevoegd, met een grote raampartij voor de inkomhal. Uiteindelijk hebben we veel ideeën opgedaan bij bestaande woningen, waarvan we de beste gecombineerd hebben in onze eigen woning.”

Bouwvoorschriften en materiaalkeuzes

Sta ook stil bij de bouwvoorschriften. Misschien zijn die grote dakkapellen niet toegelaten waar u wilt bouwen. Veelal leggen de bouwvoorschriften enkele belangrijke maten vast zoals de gevelbreedte, de diepte van uw woning, de kroonlijsthoogte, de dakhelling, …, maar vaak gaan de bouwvoorschriften nog een stapje verder en beperken u ook qua stijl van de woning. Soms is het de kleur van de gevelsteen die al op voorhand vastligt, een andere keer zijn het de toegelaten raamdimensies die een rol spelen, of tal van andere keuzes die reeds op voorhand beperkt worden.

Uiteraard speelt ook de materiaalkeuze een rol voor het berekenen van de totale aankoopprijs. Maar vergeet niet het bijbehorend energieprestatielabel of de isolatiewaarde van het gekozen materiaal ook in rekening te nemen. Een materiaal met een hogere aankoopprijs kan zo op lange termijn wel eens rendabeler blijken.

Woning bouwen voor de toekomst

Tot slot nog een aanmoediging om ook even vooruit te denken. Uw woning moet waarschijnlijk tientallen jaren dienst doen voor u en uw gezin. Hoeveel kamers hebt u nodig? Gaat u op termijn soms van thuis werken zodat u een bureau nodig heeft? Misschien wenst u wel de mogelijkheid een kamer en badkamer op het gelijkvloers in te richten? Uw bouwadviseur en uw architect zijn uiteraard de aangewezen personen om u bij te staan bij al deze keuzes.