Dossier domotica: een investering in de toekomst

domotica toekomst

Domoticasystemen bieden extra comfort in je woning, wat niet hetzelfde is als overbodige luxe. Zulke systemen vormen een echte hulp voor heel wat mensen met die het anders moeilijk zouden hebben. Bovendien is domotica ecologisch, omdat je er energie mee kunt besparen. Een woordje uitleg.

Personenhulp

Door bepaalde dagelijkse taken te automatiseren en vanop afstand uit te voeren, is domotica een hulp voor mensen van verschillende leeftijden: senioren en personen met een beperkte mobiliteit, maar ook ouders met jonge kinderen. Domotica biedt veiligheid, comfort en een betere autonomie. Op die manier maakt het je huis echt ‘future proof’.

Senioren en personen met een handicap

Wanneer je wat ouder wordt, vergeet je vaker dingen en dat kan desastreuze gevolgen hebben, zeker als het om elektrische apparaten gaat. Met domotica kun je alle elektrische toestellen automatisch in waakstand zetten.

Ook kan een domoticasysteem de hulpdiensten waarschuwen als de sensoren tijdens een lange periode geen beweging meer waarnemen, of als de bewoner zelf op een alarmknop duwt.

Kinderen

Wist je dat het mogelijk is om met een domoticasysteem kinderen te doen slapen en hun slaap te monitoren? Zo kun je onder meer vanop afstand het licht in de slaapkamer aanpassen en een nachtlichtje gebruiken om het kind gerust te stellen. Er bestaan ook bedden die de ouders waarschuwen als een kind te veel beweegt in zijn bed of als het opstaat.

Ten slotte kan een domoticasysteem met een camera ook gebruikt worden om kinderen en pubers in de gaten te houden als de ouders niet thuis zijn. Bovendien kun je ook controleren of bepaalde toestellen zoals de televisie al dan niet in gebruik zijn.

Energie besparen voor een duurzame toekomst

Je verwarming en verlichting programmeren via domotica is niet alleen erg praktisch, het laat je ook toe om op lange termijn energie – en dus geld –te besparen. Minder energie verbruiken is essentieel voor de toekomst van onze planeet, en dat hebben de ontwikkelaars van domotica goed begrepen.

Meer informatie vind je in ons dossier domotica op onze blog. Geïnteresseerd in de vele mogelijkheden? Blavier kan ook in jouw droomhuis een domoticasysteem installeren.