Dossier domotica: wat betekent ‘een intelligente woning’ voor jou?

intelligente woning

Wat tientallen jaren geleden voor vele eigenaars nog een droom was, is vandaag werkelijkheid: de belangrijkste elementen van een woning kunnen vanop afstand bediend worden (zonder dat je zelfs thuis hoeft te zijn).  Wil je ontdekken wat een intelligente woning precies inhoudt? In dit eerste luik van ons dossier zullen we het uitgebreid over domotica hebben.

De domotica ten dienste van de intelligente woning

De technologie blijft evolueren en belooft in de toekomst met nog heel wat nieuwigheden op de proppen te komen voor de bouwsector. Vandaag zorgt ze er alvast voor dat domoticasystemen al een plaats hebben in ons leven. Concreet gaat het over een systeem dat geïntegreerd is in je woning en het je mogelijk maakt om verwarming, verlichting, huishoud- en andere apparaten te bedienen. De grote revolutie op dit vlak is de combinatie met smartphones en tablets. Wie zo’n mobiel toestel heeft, heeft geen afstandsbediening meer nodig, maar kan eenvoudigweg een app installeren om het domoticasysteem te bedienen.

Wat zijn de voordelen van een intelligente woning?

Het ultieme doel van een intelligente woning is natuurlijk om je werk te besparen en om je het leven gemakkelijk te maken. Vooral voor ouderen en voor mindervaliden is dit praktisch. We geven enkele voorbeelden van de voordelen die een domoticasysteem biedt:

  • Je bedient de verlichting vanop afstand terwijl je rustig in het salon of in de badkamer zit.
  • Je bedient eveneens alle huishoudapparaten (zoals de koffiezet die koffie maakt van zodra je opstaat), de televisie en de rolluiken vanop afstand.
  • Je programmeert de verwarming volgens een bepaald schema tijdens je afwezigheid, bijvoorbeeld in functie van je werkuren, of bedient ze met behulp van een afstandsbediening indien je vroeger dan verwacht thuiskomt.
  • Een intelligente woning is ook een aanvulling op het alarmsysteem. Dankzij het gebruik van camera’s weet je op elk moment wat er bij je thuis gebeurt. Bovendien kan je je aanwezigheid simuleren (met de verlichting en de tv aan) om dieven af te schrikken.
  • Je wordt gewaarschuwd in geval van onregelmatigheden of brand.

Ten slotte kan domotica ook bijdragen tot een vermindering van je energiefactuur en je een gedetailleerd rapport geven van het verbruik en de activiteit in je intelligente woning.

Meer veiligheid

Dankzij de mogelijkheid om het op afstand te bedienen, biedt domotica meer veiligheid. Toestellen zoals camera’s, parlofoon en branddetectoren zorgen ervoor dat je op je twee oren kan slapen, ook wanneer je niet thuis bent!

> Lees het vervolg van dit artikel, dat gaat over veiligheid dankzij domotica.

Meer comfort

Dankzij domotica kan je jezelf ook heel wat inspanningen besparen die bij dagdagelijkse huishoudelijke taken komen kijken. Je bedient je toestellen vanop afstand en programmeert hun werking wanneer dat je het beste uitkomt.

> Lees het vervolg van dit artikel, dat gaat over het comfort van domotica.

Een stralende toekomst voor de komende generaties

Laatste maar minstens even belangrijk punt: een domoticasysteem kan mensen van om het even welke leeftijd helpen. Het is ook duurzaam omdat het ervoor zorgt dat je minder energie verbruikt.

> Lees het vervolg van dit artikel dat gaat over domotica voor de komende generaties.

Hoe een domoticasysteem installeren?

Kun je niet wachten om je intrek te nemen in een intelligente woning? Voor veel fabrikanten is het installeren van een domoticasysteem een koud kunstje. Vergeet de aftappingen in de muur en de kabels die door het huis worden getrokken. Het enige dat moet gebeuren, is het vervangen van de bestaande schakelaars, het installeren van randapparaten en ontvangers en ze vervolgens verbinden aan één geconnecteerde centrale (met eventueel een applicatie voor mobiele toestellen).  In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kost zo’n installatie maar enkele honderden euro’s (vanaf 2.000 euro beschik je al over een heel erg uitgebreid domoticasysteem). Ben je van plan om te bouwen of om renovatiewerken uit te voeren? Dan heb je de mogelijkheid om van je huis een intelligente woning te maken en zo je levenskwaliteit, je comfort en je veiligheid verbeteren.

Voor al je vragen kan je terecht bij de bouwadviseurs van Blavier.