Een nieuwe keuken ontwerpen: hoe doe je dat?

Je bent net verhuisd, zit midden in de renovatiewerken of hebt spontaan het idee gekregen om je keuken in een nieuw jasje te steken. Al een geluk dat je hiervoor niet per se een keukeninrichting- expert moet zijn of er een moet aanspreken: het meeste kun je perfect zelf aan. Maar dan moet je wel vóór de start van je project bij alle aspecten stilstaan. We helpen je graag op weg met deze handleiding.

Plaats je nieuwe keuken … op papier

Een goed keukenontwerp begint altijd op papier. Vraag jezelf eerst af hoe de plattegrond van je keuken eruit gaat zien: ga je voor een open of een gesloten keuken, wil je al dan niet een keukeneiland, krijgt je keuken een I-, L- of U- vorm, enzovoort. Met deze keuzes in het achterhoofd ga je vervolgens de rest van je keuken samenstellen.

In Belgische keukens kom je meestal de L-vorm tegen en dat is niet toevallig. Het is de meest flexibele en aantrekkelijke vorm van de drie opties. Plaats de L-vormige keuken in de hoek van je keuken en win ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om de kasten in een van de beentjes van de L laag te houden, zodat er ruimte overblijft voor ramen.

Met een I-vorm verleg je de aandacht van je keuken naar de hoogte en moet je de rest van je keuken ook met rechte lijnen inrichten. De U-vorm kun je het best toepassen in kleinere ruimtes waar plaats geen overbodige luxe is. In dit soort keuken maak je het best keukenkasten op maat, zodat je keuken perfect is afgestemd op jouw gebruik.

Comfort: synoniem voor functionaliteit

Nu je keukenontwerp op papier staat, moet je de belangrijkste keukenelementen een plaats geven op je plattegrond. We hebben het over de zogenaamde keukendriehoek: de gootsteen, koelkast en kookplaat.

1. Gootsteen

Meestal wordt eerst de plaats van de spoelbak bepaald. Voor de gootsteen zijn er namelijk wateraansluitingen nodig. Uit ergonomisch standpunt is het belangrijk om de gootsteen zo dicht mogelijk bij de kookplaat en de koelkast te plaatsen. Dat maakt het eenvoudiger om efficiënt te werk te gaan in je keuken.

2. Koelkast

Tegenwoordig kun je koelkasten verkrijgen in verschillende maten. Daardoor kun je experimenteren met de plaatsing van je koelkast: ga je voor een grote, opvallende koelkast (bijvoorbeeld een Amerikaans model) die fungeert als het centrale punt van je keuken of ga je eerder voor een kleiner formaat dat je kunt wegwerken in een van je keukenkasten? De keuze is aan jou.

3. Kookplaat

Wat kookplaten betreft, kiezen almaar meer mensen voor een inductieplaat. Terwijl een keramische kookplaat zuinig en betaalbaar is, doet inductie het nog beter – vooral wat snelheid betreft. Inductie vraagt wel iets meer van je budget. Goed afwegen is dus de boodschap.

4. Keukenkasten

Bekijk vervolgens hoe je al je pannen, servies en ander keukengerei wil stockeren. Lades zijn erg handig. Kleine lades zijn handig voor kleine spullen, maar nemen uiteindelijk meer ruimte in. Grote lades zijn dan weer onmisbaar voor je kookpotten. Een goed evenwicht tussen grote en kleine lades is zeer belangrijk!

Ga bewust voor vooruitstrevende technologie

Maak je keuken aantrekkelijker door gebruik te maken van enkele slimme technologische snufjes. Denk maar aan een onzichtbare afzuigkap die verwerkt is in het plafond of lades die automatisch zachtjes sluiten. Deze technologie is er om je keuken gebruiksvriendelijker te maken, maak er dus zeker gebruik van.

In welke stijl ontwerp je je nieuwe keuken?

De stijl van je keuken laten we volledig aan jou over. De ene heeft liever een strakke keuken met designtoestellen, de andere verkiest een landelijke stijl met veel romantische tierlantijntjes. De stijl van je keuken moet je vooral zelf ontdekken. Vind je weg in de verschillende materialen (hout, marmer, …) en verschillende stijlen (retro, stedelijk, …) en experimenteer waar nodig.

Wees vooral gelukkig in je nieuwe keuken

Je keuken is een functionele ruimte waar je vaak in de weer bent. Maar het is ook een leefruimte waar je veel gezellige momenten beleeft: alleen, of met je gezinsgenoten, vrienden en familie. Zorg er dus voor dat je keuken niet alleen onderhoudsvriendelijk is, maar ook aantrekkelijk, knus en huiselijk.

Heb je nog vragen over je keukeninrichting of wil je extra tips? Dan kun je altijd terecht bij de  experts van Blavier. Zij helpen je graag verder met het verwezenlijken van je droomproject.