Een open bebouwing, halfopen bebouwing of rijhuis bouwen?

Het is zover, je hebt je beslissing genomen. Je engageert jezelf om een eigen woning te (laten) bouwen. Vóór je de belangrijkste knopen doorhakt over de inrichting van je keuken en slaapkamer, moet je echter nog iets anders beslissen: het type woning waarin je wil leven. Kies je voor een rijhuis, een halfopen bebouwing of een open bebouwing? Wij sommen alvast de voordelen van een rijhuis op.

Duurzaam en betaalbaar wonen in een rijhuis

Een rijhuis heeft in vergelijking met halfopen en open bebouwing minder geveloppervlakte, waardoor zo’n huis energiezuiniger is. Je hebt bovendien minder isolatiemateriaal nodig. Bij gevolg daalt het verbruik van je centrale verwarming, wat goed is voor het milieu én voor je portefeuille. Ten slotte kun je de bouwkosten van een rijwoning drukken door de plattegrond en vorm van je woning eenvoudig te houden. Hoe minder uitsparingen en aanbouwen, hoe goedkoper.

Een rijhuis bouwen: aandachtspunten

Als je voor een rijhuis opteert, moet je zeker de wetgeving omtrent het mede-eigendom bekijken. Je moet namelijk verschillende verplichtingen respecteren. Stel, je deelt een schutting in je voor- of achtertuin. Volgens het Burgerlijk Wetboek mag je die schutting niet laten verzwakken of instorten. Het is aan jou én je buur om een gezamenlijke regeling te treffen om de tuinschutting te onderhouden.

Maak je dromen waar met een sleutel-op-deur-rijwoning

Het is niet omdat een rijhuis geen zijgevels heeft, dat ook je creativiteit ingeperkt wordt. Het is perfect mogelijk om een origineel en stijlvol rijhuis te bouwen! Weet je niet waar te beginnen? Kies dan voor een sleutel-op-de-deur-woning. Blavier ondersteunt je gedurende het hele traject. We luisteren naar je wensen en respecteren je budget. Klinkt dat als muziek in de oren? Contacteer dan een van onze consulenten. Misschien ben je maar enkele klikken weg van je ideale woonst!

Inspiratie nodig voor je ideale woning? Bezoek een van onze kijkwoningen!