Getuigenis van Stefaan Smets met Woningen Blavier – Ruisbroek (Vlaams Brabant)

Stefaan Smets (37) bouwde een sleutel-op-de-deur woning in Ruisbroek (Vlaams-Brabant). Journalisten van Inspirerend Wonen zochten hem op en peilden naar zijn ervaringen met het Sleutel-op-de-deur bouwconcept.

Hoe ken je het concept sleutel-op-de-deur? En waarom heb je hiervoor gekozen?
“Ik doe regelmatig bouw- en renovatieprojecten. Deze bouwgrond lag echter wat buiten mijn vertrouwde regio. Ik kende er minder aannemers en ik vond het ook te ver om de controle op de bouwwerken zelf uit te voeren. Daarom besloot ik een sleutel-op-de-deur woning te bouwen.”

Hoe lang duurden de bouwwerken?
“Op een jaar tijd werd deze woning gebouwd. Ze is volledig afgewerkt, tot de schilderwerken toe.”

Architect

Heb je zelf je architect gekozen? Was er een nauwe samenwerking en overleg met de architect?
“Ik heb samengewerkt met een architect die ons via Woningen Blavier werd voorgesteld. Hij kent het sleutel-op-de-deur bouwproces erg goed en ik ben dan ook zeer tevreden over die samenwerking.”

Had je zelf ook inbreng in de bouwplannen? In welke mate heb je kunnen afwijken van de basisplannen van het modelhuis?
“Ik heb samen met de architect volledig gepersonnaliseerde plannen uitgewerkt. Tijdens de bouwwerken heb ik besloten om ook de zolder te laten inrichten. Voor een relatief lage prijs heb ik nu twee extra slaapkamers en een douchekamer op een plek die anders verloren ruimte zou zijn. ”

Sleutel-op-de-deur & bouwbudget

Beantwoordde de uiteindelijke bouwkost aan jouw verwachtingen?
“De totale bouwkost bedraagt 145.000 euro, alles inbegrepen. Tijdens de werken heb ik beslist om nog enkele elementen aan te passen, zoals de zolderruimte. De prijs is tijdens de bouwwerken dan ook nog veranderd, maar dat was een bewuste keuze. Ik zou me perfect aan het opgegeven bouwbudget hebben kunnen houden.”

Wat vind je van de prijs-kwaliteit verhouding van de woning? Ben je over het algemeen tevreden van jouw keuze voor sleutel-op-de-deur?
Nu de werken voltooid zijn, kan ik een eindbalans opmaken. Ik ben heel tevreden over de geleverde werken. Met de ervaring die ik heb in de sector, kan ik zeggen dat de prijs-kwaliteit zonder meer uitzonderlijk is en bovendien werd op een relatief korte tijd een volledig afgewerkte woning geleverd.