Goede redenen om een kubuswoning te bouwen

kubuswoning bouwen

Ze worden vaak als een recente trend beschouwd, maar kubuswoningen kennen hun oorsprong in de architectuur van de jaren dertig. De villa Savoye van de beroemde architect Le Corbusier, opgetrokken in 1931, is het perfecte voorbeeld van een kubuswoning. Destijds werd ze omschreven als een ‘doos op stelten’, maar bijna honderd jaar later lijkt de villa rechtstreeks uit een actuele woningcatalogus te komen. Hoe is de groeiende populariteit van kubuswoningen te verklaren? Welke voordelen bieden ze in vergelijking met ‘traditionelere’ woningen? In dit artikel leggen we het uit.

Uitgepuurde vormen

Kubuswoningen zijn een toonbeeld van eenvoud en minimalistische architectuur; ze vallen op door hun pure lijnen. Een kubuswoning bestaat vaak uit meerdere kubussen die op elkaar gestapeld lijken, en heeft doorgaans een gevel die ontdaan is van alle franjes. Het interieur van een kubuswoning blinkt uit in doeltreffendheid. In tegenstelling tot de gefragmenteerde indeling van traditionele woningen wordt de ruimte hier werkelijk opengetrokken en staan alle kamers met elkaar in verbinding. Zzo vormen keuken, salon en eetkamer bijvoorbeeld één grote ruimte. Dat beperkt het ruimteverlies en creëert een gevoel van vrijheid. Dankzij het platte dak heb je in een kubuswoning bovendien minder ruimteverlies dan met een zadeldak én het biedt de mogelijkheid om een terras of een daktuin te installeren.

Betere energieprestaties

Dankzij haar efficiënte constructie is een kubuswoning energievriendelijker dan een traditionele woning, met minder warmteverlies. Op lange termijn levert ze je met andere woorden een fikse energie- en bijgevolg ook kostenbesparing op. In kubuswoningen heb je meestal ook grote ramen in de gevel, voornamelijk aan de zuidkant. Die zorgen dan weer voor een maximale lichtinval in huis, waardoor je de verlichting minder snel moet aansteken en je dus opnieuw energie bespaart.

Een kubuswoning bouwen: iets voor jou?

Of het nu omwille van de uitgepuurde esthetiek dan wel de optimale energieprestaties is, vast staat dat de kubuswoning heel wat toekomstige (nieuw)bouwers charmeert. In de catalogus van Blavier kun je tal van modellen bewonderen. Vraag hem snel online aan!