Hoeveel maanden duurt de bouw van een sleutel-op-de-deurwoning?

duur bouw woning

Heb je nog maar net je droom waargemaakt en een bouwcontract voor je toekomstige huis ondertekend? Gefeliciteerd! Of je nu jong of al wat ouder bent, een huis bouwen is voor iedereen een belangrijke stap. Maar voor je je eerste verhuisdoos kan uitladen, heb je nog even geduld nodig. We geven je hier een ruwe schatting van de tijd die nodig is om een sleutel-op-de-deurwoning te bouwen.

Voorbereiding, grondwerken en funderingen

Voor je huis echt gebouwd kan worden, moet het bouwbedrijf de grond eerst voorbereiden. Er wordt een toegang tot de bouwzone voorzien voor vrachtwagens (meestal wordt er een verharding aangelegd waar de toekomstige garage komt), de nodige hoeken worden uitgezet en hoogtepeilen worden aangeduid. De vereiste grondwerken worden ook uitgevoerd (uitgraving en nivellering van de omtrek van het gebouw) en daarnaast worden de funderingen voor de ruwbouw aangelegd.

Deze preliminaire fase van de werken neemt ongeveer drie weken in beslag. Als je ook een kelder wil, reken dan een iets langere termijn.

Ruwbouw, isolatie en voegen

Het opgaand metselwerk begint na het metselwerk voor de funderingen en het plaatsen van de vloer. Een team van metselaars begint nu aan de binnen- en buitenburen. Je huis begint nu echt vorm te krijgen. Deze fase is ongetwijfeld de meest eentonige en tijdrovende van het hele bouwproces: elke steen wordt een voor een geplaatst en vastgelegd met mortel. Daarna worden de muren geïsoleerd, worden de gevelstenen gelegd en gevoegd, of wordt de gevel bepleisterd.

De ruwbouw van een vrijstaande woning neemt ongeveer twaalf weken in beslag als er zonder onderbrekingen gewerkt kan worden. Afhankelijk van de totale oppervlakte van het huis en de complexiteit van de bouw kan het ook langer duren.

Dakconstructie en dakbedekking

Eens de ruwbouw klaar is, kunnen we beginnen aan de dakconstructie en de dakbedekking. Dit is een cruciale fase van de bouw. De uitdrukking ‘een dak boven je hoofd hebben’ wordt niet voor niets gebruikt! Voor een ervaren schrijnwerker en dakbedekkers duurt het ongeveer drie weken om hun werken uit te voeren.

Buitenschrijnwerk

De installatie van de profielen voor buitendeuren en -ramen gaat redelijk snel en zou in totaal niet meer dan twee dagen mogen kosten. Eens de dorpels geplaatst zijn, worden profielen op maat gemaakt. Dat duurt ongeveer zes weken, maar intussen kan er wel verder gebouwd worden. De profielen moeten correct geplaatst worden om koudebruggen te vermijden en een goede luchtdichtheid te garanderen.

Binnenafwerking

De binnenafwerking omvat het bepleisteren van muren en plafonds, de vloerisolatie, de chape en de vloer– en wandbekleding. Nu zorgen we ook voor het binnenschrijnwerk (deuren, trappen,…). Deze stap is erg belangrijk in het bouwproces, zéker bij een sleutel-op-de-deurproject. Zo’n huizen worden immers volledig bewoonbaar opgeleverd aan de klant. Deze fase neemt zo’n zeven weken in beslag.

Technische uitrusting

Tegelijkertijd met de binnenafwerking zorgen we voor de technische voorzieningen (verwarming en verwarmingselementen, waterleidingen en sanitair, elektriciteit en ventilatie). Deze stap duurt voor ervaren werknemers zes weken.

Totale duur van de werf

Rekening houdend met het bouwverlof, de grillige weersomstandigheden in ons land en de droogtijden die nodig zijn na bepaalde bouwwerkzaamheden, moet je uitgaan van een bouwtijd van ongeveer een jaar, na de grondwerken. Daarna kunnen jullie aan het schilderen gaan en de tuin helemaal naar jullie zin inrichten. Succes met de verhuis!

 

Wil je graag een sleutel-op-de-deurwoning laten bouwen? Neem dan gerust contact op met onze bouwadviseurs voor meer informatie.