Hout in de badkamer: dit zijn de aandachtspunten

Hout in de badkamer is synoniem met doordacht onderhoud.

Welk materialen moet je kiezen voor je interieurinrichting? Het is een veel gestelde vraag, zeker als het over badkamers gaat. Tegels lijken een logische keuze, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Hout ligt misschien niet voor de hand in een vochtige ruimte, maar is zeker het overwegen waard. Lees hier waarmee je rekening moet houden.

1. De houtsoorten

In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, is hout in de badkamer perfect doenbaar. Om te beginnen moet je de juiste houtsoort kiezen. Sommige houtsoorten kunnen namelijk beter tegen vocht dan andere. Tropisch hout is raadzaam. Teak is een uitstekende keuze, maar ook merbau en cederhout doen dienst in de badkamer. Deze houtsoorten rotten niet, maar zijn wel duurder. Je kunt ze verkrijgen in verschillende tinten en formaten, zowel voor de vloer, de muren als het wastafelmeubel. Aan mogelijkheden geen gebrek!

2. Plaatsing en onderhoud

Als je een houten vloer in de badkamer plaatst, is het belangrijk om die te plakken. Zo blijft hij waterdicht en loop je geen risico op vochtophoping. Tip: leg de (losse) planken een of twee dagen vooraleer je aan de werkzaamheden begint in de ruimte. Zo kunnen ze acclimatiseren.

Hout in de badkamer is synoniem met doordacht onderhoud. Het is een delicaat materiaal dat je op de juiste manier moet behandelen. Beukenhout moet je bijvoorbeeld vernissen om het waterafstotend te maken. Regelmatig een laagje lijnzaadolie aanbrengen is de boodschap!

3. Watergevoelige zones

Voor de zones in de badkamer die veel water of vocht te verduren krijgen – denk aan de zones rond de douche of het bad – kun je beter geen hout gebruiken. Andere materialen die van nature waterafstotend zijn, zijn hier beter op z’n plaats. Ook hier moet je voldoende aandacht besteden aan de voegen, die geen enkele druppel water mogen doorlaten.

Je hebt het al gemerkt, elk detail moet kloppen in de badkamer. Je doet er goed aan om een beroep te doen op ervaren experts die advies op maat geven.