Jongeren vinden heil in cohousing

Alternatieve woonvormen zijn aan een opmars bezig. Dat is één van de opvallendste conclusies die het vierde trendrapport van Woningen Blavier aan het licht brengt. 1 op de 5 jongeren kiezen voor cohousing en/of groepswonen, terwijl quasi de helft van de oudere generatie wel iets ziet in duplexwonen, serviceflats en kangoeroewonen. Maar wat is cohousing eigenlijk en wat zijn de voordelen precies? Wij gaan er hier dieper op in.

Cohousing: de cijfers

Ons vierde trendrapport focuste op jongeren en hun bouwwensen. En wat blijkt? De huidige generatie zit met een baksteen in de maag, maar hecht ook steeds meer belang aan alternatieve woonvormen. 25- tot 34-jarigen verkiezen cohousing, waarbij naast een eigen woning heel wat faciliteiten gedeeld worden met buren of wijkgenoten.

Privéwoning met gemeenschappelijke voorzieningen

Een cohousingwoning is een volledig uitgeruste privéwoning met eigen keuken en badkamer, en daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. In het centrale gebouw kan bijvoorbeeld een keuken met grote eetruimte worden voorzien, maar ook een wassalon, een kinderspeelkamer, een televisiekamer of een coworkingplaats behoren tot de mogelijkheden. De bewoners van het cohousingproject kiezen zelf hoe ze de ruimte inkleden en gebruiken. Cohousingwijken proberen het buurtgevoel van de traditionele dorpskern nieuw leven in te blazen. Slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimten voor kinderen en compacte woningen, … Dat zijn de belangrijkste kenmerken.

Cohousen: in het groen en autovrij

In een cohousingproject worden de huizen gegroepeerd langs een voetgangersweg of een plein. Parkeren doe je aan de rand, zodat er een verkeersvrije zone ontstaat te midden van het groen. Het ideale cohousingproject verenigt een mix van ouderen en jongeren, gezinnen en alleenstaanden. Mensen van verschillende leeftijden met andere achtergronden, die elkaar kunnen helpen in het dagelijks leven.

Wat met privacy in een cohousingwoning?

Cohousing heeft niets te maken met de leefgemeenschappen of communes van weleer. Privacy is een belangrijk issue. Iedereen beschikt over zijn eigen ruimte waar de privacy gegarandeerd is. Bovendien is cohousing ook gewoon slimmer. Zaken die je niet dagelijks nodig hebt – een grasmaaier, een logeerkamer, een tent of een auto: je hoeft ze niet te kopen, maar kunt ze delen met je buren.