Heb je een flexibel interieur? Tover het om tot een loft!

loft

De loft is een van de meest succesvolle interieurtrends van de 21ste eeuw. Maar een loft is zoveel meer dan een grote open ruimte en ruwe materialen. De stijl is toepasbaar op tal van situaties, op voorwaarde dat je over een flexibel interieur beschikt. Ontdek de diversiteit van een loft en hoe je dit concept kunt toepassen op je (toekomstige) woning.

Muren slopen

Denk je aan een loft, dan denk je meteen aan één ding: een grote open ruimte. Idealiter  bevinden de verschillende woongedeeltes in een loft zich allemaal op het gelijkvloers. Dit is perfect te realiseren in een nieuwbouw. Je maakt het de architect zelfs stukken makkelijker! Bij een renovatie zullen er voor de open ruimte muren moeten gesloopt worden. Let wel dat je geen draagmuren uitbreekt! Roep professionele hulp in als je een zeker en veilig resultaat wil.

Je hoeft echt niet over een bungalow van 200 m² te beschikken om een loftinterieur te creëren. In een huis met twee verdiepingen kun je evengoed het gevoel van ruimte integreren door middel van een mezzanine.

Privacy in je loft

Installeer schuifdeuren, zodat je geen afbreuk doet aan de natuurlijke lichtinval. Beeld je het gelijkvloers in als een open ruimte waar je vlotjes van de keuken naar de woonkamer of de inkomhal kunt, en waar een hippe trap in het midden je naar de slaapkamer brengt achter een glazen wand. Verkies je toch liever wat privacy, kies dan voor paneelgordijnen of een schuifwand.

Verlies de sanitaire installatie niet uit het oog. En hou er rekening mee dat een open ruimte (en hoge plafonds) meer energie verbruikt. Duurzame verwarmingssystemen zoals vloerverwarming of zonnepanelen zijn een aanrader. Het zijn milieuvriendelijke oplossingen die zich ook vertalen in minder hoge energiekosten.

Een loft volgens de regels van de kunst

Oude gebouwen (zoals fabrieken, ateliers, pakhuizen, …) krijgen vaak een tweede leven wanneer ze omgetoverd worden tot een loft. Er wordt zo veel mogelijk van de authentieke elementen bewaard. Denk maar aan de bakstenen muren, de betonnen vloeren, de zichtbare steunbalken. Niets houdt je tegen om deze elementen ook toe te passen op een nieuwbouw. Integendeel!

Je eigen stijl

Iedereen kan een loft creëren volgens zijn of haar levensstijl. Het draait erom de meest praktische en stijlvolle oplossing te kiezen. Je wilt graag een open ruimte tussen je woonkamer en de keuken, maar liever geen kookgeurtjes? Installeer een afzuigbuis die zichtbaar is aan het plafond.

Goed geïsoleerde loft

Het spreekt voor zich dat bepaalde delen van de loft meer moeten geïsoleerd worden dan andere. Als de badkamer zich ook op het gelijkvloers bevindt, zal deze vochtbestendig moeten gemaakt worden en afgeschermd van de andere ruimtes, zonder afbreuk te doen aan de stijl. Je kunt er ook voor opteren je badkamer naar achteren te verhuizen, achter de keuken of de slaapkamer.

De gulden middenweg

Kortom, er zijn ontelbare mogelijkheden om een comfortabel en flexibel interieur te creëren in een loft. Beschik je over weinig ruimte? Overweeg eventueel opbergrekken in de hoogte, een uitschuifbare tafel, klapstoelen of verplaatsbare meubels. Laat je inspireren door onze catalogus of breng een bezoekje aan één van onze kijkwoningen.

Blavier helpt je om je loftdroom te verwezenlijken. We staan je graag met raad en daad bij.