Het juiste materiaal kiezen voor het keukenwerkblad

keuken werkblad

Vind je het ideale werkblad maar niet voor de inrichting van je keuken? In je zoektocht moet je inderdaad verder kijken dan het esthetische aspect. Zo zijn er verschillende criteria die de keuze van het materiaal zullen meebepalen. Onze tips vind je alvast in dit artikel.

Het werkblad in je keuken: een waaier aan materiaalkeuzes

We gaan er geen doekjes om winden: een werkblad moet vooral stevig zijn en gemakkelijk te onderhouden. Je zal er namelijk allerlei keukengerei op plaatsen (dat de oppervlakte kan beschadigen) en er je ingrediënten op bereiden. Daarom is het belangrijk om voor het juiste materiaal te kiezen:

Massief hout

Warm en duurzaam: hout is ideaal in de keuken. Eerst moet het hout wel behandeld worden, zodat het beschermd is tegen vocht en vlekken. En het is ook belangrijk dat je het zorgvuldig onderhoudt. Met een beetje lijnolie zal je lang plezier hebben van je houten werkblad. Wat de stijlen betreft, zijn er heel wat houtsoorten waaruit je kunt kiezen (beukenhout, bamboe, notelaar, grenenhout, eikenhout,…).

Gelaagd

Een gelaagd werkblad kan je in uiteenlopende kleuren en motieven (of imitaties van andere materialen zoals steen, hout en metaal) vinden. De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend. Hou er echter wel rekening mee dat zo’n werkblad minder schokbestendig is en ook gevoeliger is aan scherpe voorwerpen en hitte.

Steen

Een stenen werkblad (zoals graniet, marmer, blauwe steen,…) is een hele investering en past dus niet in ieders budget. Maar met steen ben je er wel zeker van dat je werkblad heel lang zal meegaan, ongeacht of het dagelijks aan hitte en scherpe voorwerpen wordt blootgesteld of niet. Bovendien laat steen zich erg gemakkelijk onderhouden (zolang je geen schuurmiddel gebruikt).

Composiet

Composiet (of kunsthars) wordt gemaakt op basis van mineralen in poedervorm en acrylhars en kan probleemloos doorgaan voor natuursteen. Kenmerkend voor dit materiaal zijn het onderhoudsgemak, de weerstand en de stevigheid, maar ook de zachtheid wanneer je het aanraakt. Composiet is beschikbaar in honderden verschillende kleuren.

Inox

Een inox werkblad heeft een authentieke glans en is de keuze bij uitstek voor restaurantkeukens. Chefs kiezen ervoor omdat inox erg resistent is voor water en hitte. Maar het is wel moeilijk te onderhouden. Je moet het met een zachte vod poetsen en zeker niet met een schuurspons, want dan kan je de oppervlakte beschadigen. Bovendien verliest het met de jaren zijn glans.