Nieuwe woning of bestaand huis kopen? De voor- en nadelen

Het is zover, je hebt besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe woonst. Maar kan je nu best een nieuwbouwwoning bouwen of een bestaand huis kopen en eventueel renoveren? Vaak is dat het eerste dilemma waarmee kandidaat bouwers/kopers mee worstelen. Heel veel hangt natuurlijk af van julie voorkeuren, het budget, … Een juist antwoord voor iedereen is er dus niet. Om je toch te helpen bij je keuze, zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.

Bestaand huis kopen en renoveren: De charme en de locatie

Als je op zoek gaat naar een bestaand huis, dan is de locatie en de buurt vaak de eerste aantrekkingsfactor. Het buurtgevoel en de nabijheid van winkels, scholen en openbaar vervoer zijn de eerste aandachtspunten. Vervolgens is ook de bereikbaarheid van het werk en de familie en vrienden een struikelblok of beslissende factor. Daarnaast oefent ook de architectuur van een bestaande woning een grote aantrekkingskracht uit op potentiële kopers. Ze zijn op zoek naar een huis met een verhaal en een zekere authenticiteit. Denk maar aan de typische oude herenhuizen met hun hoge plafonds, de hoge deuren en de open haarden in elke ruimte.

Is kopen goedkoper dan bouwen?

Op de website van de federale overheid lezen we dat de gemiddelde verkoopsprijs voor een woning in 2014 € 213.558 bedroeg. Als je weet dat er bij een bestaande woning vaak renovatie en onderhoudswerken moeten uitgevoerd worden, dan loopt de totaalprijs van je woning aardig op. Zo moet vaak de elektrische installatie vervangen worden, moet de sanitaire installatie aangepakt worden en zijn sommige elementen aan vernieuwing toe. Om nog maar te zwijgen van de herinrichting of zelfs herindeling van de woning. De keuken en de badkamer zijn typisch de ruimtes die daarbij het eerst onder handen genomen worden. Het is vaak aangeraden om op voorhand beroep te doen op een expert die de toestand van de huis in het algemeen of bepaalde installaties zoals verwarming, elektriciteit, … kan controleren. Zo kan de expert al een goede indicatie geven van de bijkomende kosten die je zal moeten maken. Er kunnen echter altijd verborgen gebreken of kosten optreden.

Een ander aspect is de energieprestatie van de woning. Des te ouder het huis, des te minder isolatie er waarschijnlijk aanwezig is. En zaken zoals isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, … verander je niet zomaar. Het kost een pak geld en vaak wordt er dan ook besloten om het niet te doen. Dit houdt natuurlijk wel in dat je meer verbruikskosten (vooral voor verwarmng) zal hebben dan bij een recentere woning of een nieuwbouw woning.

Hoewel velen kandidaat-kopers denken dat een bestaande woning kopen goedkoper is, blijkt vaak dat het even duur of zelfs duurder is dan een nieuwbouwwoning te bouwen. De renovatiekosten die gemaakt moeten worden tikken snel aan en bovendien liggen de onderhoudskosten van een oude woning – zelfs na renovatie – hoger dan bij een nieuwbouw. Een goede berekening waarin je de verkoopprijs berekent met de voorziene renovatiekosten zal je helpen om de knoop door te hakken.

Meteen beschikbaar

Een groot voordeel van een bestaande woning is daarentegen dat je er meteen kan intrekken en dat je de investering kan spreiden. Je kan stap voor stap je huis renoveren en zo de kosten spreiden over meerdere jaren. Ga je voor een nieuwbouw? Dan duurt het enkele maanden vooraleer je in je nieuwe woning kan trekken. Bovendien heb je bij de oplevering van de woning al het volledige bedrag betaalt waardoor je de investering dus niet kan spreiden. Een nieuwbouw is echter wel volledig af als je er intrekt…

Een nieuwe woning bouwen: comfort en energiebesparend

De nadelen van een bestaand huis zijn vaak ook de voordelen van een nieuwbouw woning. Deze woningen worden gebouwd volgens de recente bouwnormen qua energieprestatie – of beter – en zijn zo veel goedkoper om te verwarmen. De verwarmingsfactuur is al snel 2 tot 4 keer lager dan bij een bestaande woning. Bovendien weet je meteen waar je aan begint en heb je normaal gezien een duidelijk zicht op de kostprijs van de bouwwerken.

Klaar voor de toekomst

Een ander voordeel is dat je de woning meteen kan indelen en inrichten volgens je eigen smaak en levenswijze! Bij een bestaand huis moet je vaak compromissen maken in functie van de indeling van het huis of moet je muren uitbreken of bijbouwen. Bij een nieuwe woning bepaal je dit helemaal zelf op het moment dat je met de architect de plannen uittekent. Zo kan je ook toekomstgericht denken aan je oude dag of kan je de woning voorbereiden op gezinsuitbreiding.

Bouwgrond + nieuwbouw = duurder?

Er zijn natuurlijk niet enkel voordelen. De bouwgronden zijn redelijk kostelijk en minder talrijk dan de huizen die te koop staan. De kans zit er dus in dat je qua locatie een beetje flexibel zal moeten zijn, of dat je wat geduld zal moeten oefenen totdat een grond beschikbaar is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bij een nieuwe verkaveling nog even moet wachten totdat alle infrastructuur werken in orde zijn.

Een andere factor die potentiële kopers van nieuwbouw op het eerste zicht al eens afschrikt is de gemiddelde prijs, die iets hoger ligt dan bij bestaande woningen. Maar op lange termijn zal je bij nieuwbouw aanzienlijk besparen op energiekosten. Je moet dus alle factoren in rekening brengen om de juiste keuze te maken. Zoals we eerder al zeiden, is de kans groot dat je op het einde van de rit evenveel investeert in het renoveren van een oude woning die dan nog minder duurzaam en energiezuinig is dan een nieuwbouwwoning.

Maak zelf de vergelijking en ontdek onze verschillende inspiratiewoningen of bekijk ons aanbod bouwgronden en woningen. Vergelijk de prijzen van onze woningen met de bestaande woningen die je op het oog hebt. Houdt daarbij ook rekening met de voorziene renovatiekosten.