Passief bouwen of lage energie bouwen? De verschillen op een rij.

Iedereen heeft het tegenwoordig over energiebesparingen en daarbij wordt het woord passief vaak in de mond genomen. Passief, Actief of energiezuinig bouwen, wat kost het, wat brengt het op en wat is nu de beste keuze voor jouw woning? We vroegen het aan Stefan Hallez, marketingdirecteur van Woningen Blavier en polsten direct ook naar zijn visie op passief bouwen.

Europa verplicht dat alle nieuwbouwwoningen vanaf 2020 passiefwoningen zijn. Maar wat is zo’n passiefwoning precies?

“Het woord passief slaat op het feit dat de een passiefwoning weinig energie verbruikt. De energievraag van een passiefwoning moet kleiner zijn dan 15 KwH per vierkante meter per jaar. Dit is 4 à 6 maal minder dan de gemiddelde nieuwbouwwoning en de energievraag van een bestaande woning is al snel het tienvoud hiervan. Je begrijpt dan ook meteen dat dit de verwarmingsfactuur serieus doet krimpen.

Om dit te bekomen wordt een passiefwoning optimaal ontworpen en gebouwd om de warmte in de woning te houden (dus het warmteverlies te beperken). Zo moet je weinig bijverwarmen. Dit bekomt men door een goede isolatie, een mechanische ventilatie en een goede luchtdichtheid.”

Wordt er veel passief gebouwd?

“Over passiefwoningen wordt heel veel gesproken, maar uit ons marktonderzoek blijkt dat momenteel amper 5 à 10% van de bouwers overweegt om passief te bouwen. Van de 20.000 woningen die er jaarlijks in België worden gebouwd, zijn er een paar honderd passiefwoningen. De meerkost is hiervoor veelal de doorslaggevende factor”

Wat kost een passiefhuis?

“Je moet toch rekenen op een meerprijs tussen de 20 en de 30%. Dat komt door verschillende elementen. Enerzijds zijn er verschillende studies nodig om het energieverbruik van de woning te berekenen en te optimaliseren. Anderzijds moet je meer en betere isolatie voorzien. Deze extra bouwkost haal je er op termijn uit, via subsidies en een lagere energiefactuur, maar dat kan lang duren. Op het moment dat je gaat bouwen, moet je het nodige budget wel beschikbaar hebben om het bouwproject te financieren.

Is passief dan een goede keuze, of toch beter energiezuinig?

“Dat hangt uiteindelijk af van het profiel van de klant. In de realiteit zien we dan de beschikbare budgetten het vaak niet toelaten om passief te bouwen. Het is dan nog steeds beter een energiezuinige woning te bouwen, die toch ook al snel 4 à 5 maal minder energie verbruikt dan pakweg een bestaande woning die een 20-tal jaar geleden gebouwd werd. Zelfs met renovatiewerken kom je quasi nooit aan dezelfde prestatie. Als je wel over voldoende budget beschikt en het energieverbruik belangrijk vindt, dan is passief bouwen zeker het overwegen waard. In eerste instantie moet je het doen uit overtuiging en minder om financiële redenen.

Je kan bovendien ook overwegen om actief te bouwen. Hierbij wordt niet enkel gewerkt op het beperken van de energievraag, er wordt eerder gekeken hoe de woning zelf de nodige energie kan opwekken zodat de woning autonoom is en niet afhankelijk van externe energie. Dit kan door technieken zoals zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, … er zijn tegenwoordig zelfs mini-windmolens op de markt die je in je tuin kan zetten. Het voordeel is hier ook dat je die investeringen veelal ook nog later kan doen.”

Conclusie?

“Met alle veranderende normen en technieken op de markt, is bouwen een stuk complexer geworden. Ik zou alle toekomstige bouwers aanraden om eerst een goed zicht te krijgen op het budget dat ze beschikbaar hebben en het type woning dat ze wensen, qua stijl en grootte. Dan kunnen ze best te rade gaan bij experts voor advies op maat over eventuele energie-investeringen. Hiervoor kan je uiteraard terecht bij de groterebouwfirma’s, maar eveneens bij firma’s die energieberekeningen doet en ook de overheid stelde bepaalde instanties en simulators ter beschikking waarmee je al een heel eind komt.”