Ga je bouwen? Dan wil je misschien wel een sauna in huis

sauna bouwen in huis

In ons land werd een sauna lang als iets luxueus gezien, maar in Finland, het land van oorsprong, is een gezinssauna zowat de gewoonste zaak ter wereld. Vandaag worden ook in België almeer meer sauna’s in privéwoningen geïnstalleerd. Wil jij graag een sauna bouwen in je nieuwe huis? Dit artikel legt je uit welke soorten sauna’s er bestaan, hoe je ze moet installeren en welk onderhoud ze vergen.

Welk soort sauna past bij jouw nieuwe huis?

De klassieke Finse sauna

De meest voorkomende sauna is de Finse sauna, een houten cabine met een of meer banken in. Zo’n sauna heeft een kachel die werkt op elektriciteit, gas of hout en waar je lavastenen kunt opleggen om de cabine mee op te warmen. De temperatuur in een Finse sauna varieert van 80 tot 100 °C.

Een infraroodsauna

Een infraroodsauna lijkt op een Finse sauna, maar heeft geen kachel. De warmte wordt opgewekt door radiatoren die infrarood licht uitstralen. De temperatuur is lager dan bij een traditionele sauna en schommelt tussen de 45 en de 70 °C. Dit soort sauna is ideaal als je wil genieten van de voordelen van een traditionele sauna, maar niet goed tegen heel hoge temperaturen kunt.

Een sauna installeren

De meeste fabrikanten bieden kant-en-klare cabines aan die je in je woning kun plaatsen en enkel op het elektriciteitsnet moet aansluiten. Idealiter plaats je zo’n cabine in de buurt van een badkamer, want het wordt aangeraden om saunabeurten af te wisselen met koude douches. Let op: sommige sauna’s kun je niet zomaar in het stopcontact inpluggen, maar moet je laten plaatsen door een gespecialiseerde installateur of een elektricien.

Een andere mogelijkheid is om een sauna op maat te laten maken of om een personaliseerbare zelfbouwsauna te installeren. Zulke sauna’s zijn wel een stuk duurder dan een kant-en-klare cabine.

Het onderhoud van een sauna

Om lang van je sauna te kunnen genieten, is enig onderhoud noodzakelijk. Aangezien een sauna warm en vochtig wordt, moet je je cabine na elke sessie verluchten om te vermijden dat er schimmelvorming op het hout optreedt. Ook voor de hygiëne moet je ze in principe na elk gebruik reinigen. Het wordt trouwens aangeraden om in de sauna op een handdoek te zitten, zodat je niet zweet op de bankjes. Denk er ook aan om het hout te behandelen met speciaal daarvoor voorziene producten.

Droom je al van een sleutel-op-de-deurwoning compleet met sauna? Bekijk dan de modelwoningen op onze site of raadpleeg onze catalogus om inspiratie op te doen!