Tips om je nieuwbouwwoning piekfijn te onderhouden

Is je nieuwbouwwoning eindelijk klaar om in te trekken? Dan ben je waarschijnlijk dolblij, want hoe prettig is het niet om in een huis te wonen waar alles nog nieuw is. Met deze tips kun je de buitenkant van je nieuwbouwwoning zo lang mogelijk in een goede staat houden. Ontdek snel alles wat je moet weten over het onderhoud van je nieuwe gevel, dak en schoorsteen!

De gevel = je visitekaartje

De gevel van je woning is het eerste wat mensen te zien krijgen wanneer ze bij je aanbellen. Het is als het ware je visitekaartje. Daarom hou je je maar beter van in het begin bezig met het onderhoud van je gevel. Met regelmatig onderhoud kun je schimmelvorming en roetplekken voorkomen. Nu je gevel nog nieuw is, kun je hem perfect reinigen met een hogedrukreiniger. Doe dat niet met koud weer, want grote warmteverschillen kunnen schadelijk zijn voor je gevel.

Een gevel in beton, baksteen of harde natuursteen kun je ook zandstralen. Een andere mogelijkheid is om je gevel handmatig te reinigen met een borstel en verdund bleekwater of azijn. Zo kun je kleine onzuiverheden gemakkelijk verwijderen.

Nieuwbouwwoning onderhouden: het dak

Naast de gevel vergt ook het dak onderhoud. Of je nu een plat dak, een puntdak of een zadeldak hebt, er kunnen zich altijd mossen en schimmels op nestelen. Verwijder mossen met de borstel of eventueel met de hogedrukreiniger, maar werk dan zeker van boven naar beneden. En kijk op het einde zeker ook de dakgoot na!

Een plat dak laat je het best regelmatig controleren en onderhouden. Staat er water op je dak? Kleine waterplassen zijn doodnormaal en vormen geen enkel probleem. Als er veel water blijft staan, moet je de afvoer controleren. Misschien zit die verstopt met bladeren of afval. Is je dak bedekt met keien, zorg er dan voor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn over je dak.

Verwarming en schoorsteen

In Vlaanderen is het verplicht om je centrale verwarming jaarlijks of tweejaarlijks te laten onderhouden. Dat moet gebeuren door een erkend technicus. Als je centrale verwarming werkt op stookolie of een vaste brandstof zoals hout, pellets of steenkool, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht. Ook de schouw en schoorsteen moet je regelmatig laten nakijken en reinigen.