Van welke bouwpremies kun je in 2016 gebruikmaken?

Een eigen huis biedt je jarenlang zekerheid en gemoedsrust. Je huis bouwen vergt evenwel een hele organisatie. Gelukkig kun je profiteren van verschillende bouwpremies en andere wettelijke, fiscale en financiële voordelen. Ben je goed op de hoogte van de huidige bouwpremies of hoor je het in Keulen donderen? Geen paniek: wij geven je een overzicht van de belangrijkste Belgische bouwpremies in 2016.

Premies in de bouwsector

2015 was een erg interessant jaar om te bouwen. Veel Belgen hebben die kans aangegrepen om hun dromen eindelijk om te zetten in bakstenen. Blijft het in 2016 interessant om een huis te bouwen of een sleutel-op-de-deurwoning te laten bouwen? Vast wel, want de premies en andere stimuli blijven gelden. Naast de bekende premies van de gewesten kun je meestal rekenen op incentives van je stad of gemeente. Ook de netbeheerders bieden verschillende voordelen aan om duurzaam bouwen te stimuleren.

Tip: De rentes op hypothecaire leningen staan nog altijd historisch laag. Lage rentes betekent weinig interest op je spaarrekening (jammer!), maar ook goedkoop lenen. En dat maakt bouwen tegenwoordig een pak aantrekkelijker dan vroeger.

Bouwpremies in het Vlaams Gewest

Op zoek naar premies om te bouwen in Vlaanderen? Verwacht geen algemene ‘bouwpremie’, want die bestaat niet. Wel biedt de Vlaamse overheid premies aan voor wie een energiezuinige en duurzame woning bouwt.

Een nieuwbouwwoning hoort spaarzaam om te springen met elektriciteit en brandstoffen. Hoe energiezuinig een huis is, wordt uitgedrukt in het E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe beter je het doet. Terwijl een nieuwbouwwoning in 2015 nog E60 moest halen, is de norm in 2016 verstrengd naar E50. Het E-peil zal de komende jaren nog strenger worden, tot het in 2021 E30 bereikt: het vereiste E-peil voor BEN-woningen.

Het E-peil 50 is de norm voor alle nieuwbouw. Wie het echter nog veel beter doet, geniet van twee mooie voordelen. Ten eerste is er een vermindering van de onroerende voorheffing. Ten tweede is er de E-peilpremie van je netbeheerder. Onder ideale omstandigheden, spaar je zo je volledige onroerende voorheffing uit gedurende vijf jaar en ontvang je een eenmalige premie van 1.800 euro of zelfs meer.

Daarnaast bestaan er premies voor zonneboilers, warmtepompen en andere duurzame technologie. Met de Premiezoeker ontdek je op welke premies je aanspraak maakt in jouw gemeente.

Voordelen voor wie duurzaam bouwt in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er evenmin een algemene bouwpremie. Brusselaars kunnen wel genieten van allerlei energie- en renovatiepremies die je vooraf moet aanvragen. Daarnaast is er een belastingvermindering voor dakisolatie. De FOD Financiën biedt de inwoners van Brussel bovendien de kans om van een belastingvermindering te profiteren als ze hun huis energiezuiniger maken. Die premie is van toepassing op lage-energiewoningen, passiefhuizen en energieneutrale woningen.

Ten slotte is er in Brussel een groene lening beschikbaar voor wie energiezuinig wil bouwen. Dit krediet laat je toe om te investeren in de vergroening van je eigen huis. Welke werken hiervoor in aanmerking komen? Dezelfde als waarvoor je renovatiepremies ontvangt.

Bouwpremies in Wallonië

Het Waals Gewest bood vroeger premies aan voor nieuwbouwwoningen, maar doet dat in 2016 niet langer. Wallonië zet nu alles in op energie- en isolatiepremies. Zo ontvang je voordelen voor dak-, muur- en vloerisolatie, energiezuinige verwarming en energieaudits. Ook wanneer je (delen van) je woning renoveert, steunt het Waals Gewest je financieel.

 

Wie een huis wil bouwen of kopen in Wallonië, kan onder bepaalde omstandigheden via het Waals een sociaal krediet aanvragen en zo een voordelige hypothecaire lening krijgen.