Van welke premies voor nieuwbouw kan je in 2014 genieten?

Met de steeds strengere energienormen, werd bouwen in 2014 opnieuw een stuk duurder. Het is dan ook interessant om maximaal van alle beschikbare premies te genieten.

Gelukkig werden de premies enkele jaren geleden sterk vereenvoudigd. Voor nieuwbouw is er in Vlaanderen nu een uniform systeem op basis van de globale energieprestatie.

In dit artikel gaan we uit van een nieuwbouwwoning waarvoor de bouwvergunning in 2014 aangevraagd wordt. Indien de bouwvergunning al in 2013 of eerder aangevraagd werd, kan je meer informatie terugvinden op de premiezoeker.

E40 en minder: Een korting op de onroerende voorheffing + een premie

peil hebben van 60 of minder.

Doe je beter en heb je een E40 of minder, dan geniet je bij de Vlaamse overheid 5 jaar lang een korting op de onroerende voorheffing:

Maar dat is niet alles. Bij E40 of minder, kan je ook nog rekenen op een premie van de netbeheerder. Indien je woning een E-peil haalt van E40, krijg je alvast een premie van €1800. Voor elk extra punt onder de E40, krijg je €50 premie extra. Haal je bijvoorbeeld een E30, dan krijg je een premie van €2300. Meer info over de premies via de netbeheerder vind je hier.

Enkele praktische voorbeelden

Helga en Patrick bouwen een nieuwbouwwoning met een E38 en een jaarlijkse onroerende voorheffing van 2500€.

  • Met een E38, krijgen zij gedurende 5 jaar een korting op hun onroerende voorheffing van 50%. 5 jaar lang betalen zij dus maar 500€ ipv 1000€ aan onroerende voorheffing; een voordeel van 2500€.
  • Zij krijgen voor deze woning bovendien een premie van 1900 € van hun netbeheerder.
   Helga en Patrick plaatsten zonnepanelen op hun woning om aan dit lage E-peil te komen. Met dit totaalvoordeel van 4400€ is al een groot deel van hun zonnepanelen terugbetaald.

John en Stefanie gingen nog een stapje verder. Zij bouwden een nieuwbouwwoning met een E-peil van 25. Ook hun woning heeft een onroerende voorheffing van 1000€.

  • Met een E25, genieten zij gedurende 5 jaar van een korting op hun onroerende voorheffing van 100%. Zij moeten de eerste 5 jaar dus geen onroerende voorheffing betalen. Dit komt neer op een korting van 5000€.
  • Voor deze woning krijgen zij van hun netbeheerder een premie van 2550€.
   John en Stefanie plaatsten een warmtepomp om dit lage E-peil te halen. Met dit totaalvoordeel van 7550€ is hun warmtepomp al voor een groot stuk terugbetaald.

Ook de woonbonus blijft in 2014 nog van kracht

Op lange termijn heerst er nog grote onduidelijkheid over de woonbonus. Maar het is wel zeker dat je in 2014 nog van deze bonus kan profiteren. De woonbonus werd dan wel omgezet van een fiscaal voordeel in een belastingvermindering, maar praktisch verandert dit niets voor bouwers die nu een lening hebben of een nieuwe afsluiten. Vanaf 1 januari 2015 wordt de belastingsvermindering vastgezet op 45%, in plaats van het hoogste belastingstarief. Dit zal gelden zolang de Vlaamse overheid geen eigen systeem uitwerkt, en het is daarover dat er momenteel nog de grootste onduidelijkheid bestaat.

Vergeet ook jouw gemeente niet

De Vlaamse premies zijn dan wel sterk vereenvoudigd. Wel bestaan er nog steeds premies op gemeenteniveau. Zoek dus zeker eens op welke premies jouw gemeente geeft voor een nieuwbouw (bvb voor een zonneboiler,…)